Suomalaisten kalojen kasvatus akvaariossa?

Suomalaiset kalat eivät yleensä ole yleisimpiä akvaariokaloja, mutta joitakin lajeja voi kasvattaa akvaariossa, kunhan ne saavat sopivat olosuhteet. Tässä muutamia esimerkkejä suomalaisista kaloista, joita voi kasvattaa akvaariossa:

  1. Ahven: Ahven on yleinen makean veden kala Suomessa. Ahvenen voi kasvattaa suurehkossa akvaariossa, mutta se vaatii viileää ja happikylläistä vettä sekä riittävän suuren uima-alueen.
  2. Särki: Särki on toinen suomalainen kala, joka voi soveltua akvaarioon. Kuten ahven, särkikin tarvitsee suurehkon akvaarion ja viileää vettä.
  3. Ruutana: Ruutana on makean veden kala, joka voi menestyä akvaariossa. Se on kuitenkin suuri kala, joten sen kasvattaminen vaatii tilavan akvaarion.

Suomalaiset kalat ovat tottuneet viileään veteen, joten akvaarion veden lämpötilan pitää olla melko matala, yleensä alle 20 astetta. Suomalaiset kalat eivät yleensä ole niin värikkäitä kuin trooppiset akvaariokalat, mutta ne ovat mielenkiintoinen vaihtoehto niille, jotka haluavat kokeilla jotain erilaista.

Lisäksi on syytä muistaa, että kalastuslaki rajoittaa kalastamista ja kalojen siirtämistä Suomessa. Sinun pitää varmistaa, että sinulla on tarvittavat luvat kalojen ottamiseen luonnosta. Lajista riippuen on myös mahdollista, että ne ovat saatavilla lemmikkikaupoista tai kalanviljelylaitoksilta.

Mikä tulee olla veden suolapitoisuus suomalaisten kalojen kasvatukseen?

Suomalaiset kalat, joita mainitsin aiemmin (ahven, särki ja ruutana), ovat kaikki makean veden kaloja. Tämä tarkoittaa, että ne elävät vedessä, jossa suolapitoisuus on erittäin matala, yleensä alle 0,5 ‰ (promillea).

Tämä on vastakohta merivedelle, jonka suolapitoisuus on yleensä noin 35 ‰. Trooppiset suolaisen veden akvaariokalat elävät yleensä vedessä, jonka suolapitoisuus on tällä välillä.

Siten, jos haluat kasvattaa suomalaisia makean veden kaloja akvaariossa, sinun ei pitäisi lisätä suolaa veteen. Sen sijaan keskity hallitsemaan muita vesiolosuhteita, kuten veden lämpötila, happipitoisuus ja pH-arvo, jotta ne ovat sopivat kaloillesi.

Kalojen ruokkiminen

Suomalaiset makeanveden kalat, kuten ahven, särki ja ruutana, ovat omnivoreja eli sekasyöjiä. Ne syövät luonnossa sekä kasvikunnan että eläinkunnan tuotteita, mukaan lukien pienet kalanpoikaset, äyriäiset, vesihyönteiset, levät ja muut kasviaineet. Akvaariossa niille voidaan tarjota seuraavia ruokia:

  1. Kuivaruoka: Monet kaupalliset kalarehut ovat hyvä perusruoka akvaariokaloille. Ne ovat tasapainoisesti ravitsevia ja sisältävät sekä eläin- että kasviperäisiä ainesosia. Voit valita joko hiutaleita tai rakeita, mutta varmista, että kalojen on helppo syödä niitä.
  2. Elävät ja pakastetut ruoat: Kuten hyönteisten toukat (esim. jauhomadot, bloodworms), katkaravut tai dafniat voivat olla hyvä lisä kalojen ruokavalioon. Nämä tarjoavat proteiinia ja muita ravintoaineita, jotka kuivaruoka ei välttämättä tarjoa.
  3. Kasviperäiset ruoat: Jotkut kalat, kuten särjet, syövät myös kasviaineita. Voit tarjota heille esimerkiksi spirulina-tabletteja tai lehtisalaattia.
  4. Päivittäiset määrät ja ruokinta-ajat: Kaloille tulisi tarjota vain sen verran ruokaa, kuin ne pystyvät syömään muutamassa minuutissa, ja ruokinta tulisi suorittaa 1-2 kertaa päivässä. Liikaa ruokaa voi pilata veden ja aiheuttaa terveysongelmia.

On tärkeää huomata, että kaikilla kaloilla on erilaiset ravitsemukselliset tarpeet, joten sinun pitäisi tutkia tarkkaan, mitä erityisiä ruokia sinun kalalajisi tarvitsevat.

Jätä kommentti