Mitkä ovat parhaat lomakohteet Kroatiassa?

Kroatia on tunnettu upeista rannoistaan, historiallisista kaupungeistaan ja kauniista luonnostaan. Tässä muutamia suosittuja lomakohteita:

 1. Dubrovnik: Tämä historiallinen kaupunki Adrianmeren rannalla on yksi Kroatian tunnetuimmista kohteista. Sen vanha kaupunki on UNESCO:n maailmanperintöluettelossa, ja sen muurit, linnoitukset ja kapeat mukulakivikadut tarjoavat paljon nähtävää. Dubrovnik on myös tunnettu Game of Thrones -sarjan kuvauspaikkana.
 2. Split: Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki ja tärkeä kulttuurikeskus. Sen historiallinen keskusta Diocletianuksen palatsi on myös UNESCO:n maailmanperintökohteita.
 3. Hvar: Tämä saari on tunnettu hienoista rannoistaan, kristallinkirkkaasta merivedestään ja vilkkaasta yöelämästään. Hvarin kaupungissa on myös historiallinen linna, joka tarjoaa upeat näkymät ympäröivälle alueelle.
 4. Pula: Pula sijaitsee Istrian niemimaalla ja on tunnettu hyvin säilyneestä Rooman ajan amfiteatteristaan. Alue tarjoaa myös kauniita rantoja ja mahdollisuuden tutustua Istrian viinialueisiin.
 5. Zagreb: Kroatian pääkaupunki Zagreb ei ehkä ole meren äärellä, mutta se on täynnä historiaa ja kulttuuria. Kaupungin historiallinen keskusta, museot ja taidegalleriat tarjoavat paljon nähtävää.
 6. Plitvicen kansallispuisto: Tämä upea kansallispuisto on tunnettu sen lukuisista turkoosin värisistä järvistä ja vesiputouksista. Se on myös UNESCO:n maailmanperintökohde.
 7. Zadar: Zadar sijaitsee Adrianmeren rannikolla ja on tunnettu historiallisesta keskustastaan, meriurusta sekä tervehdys auringolle -nimisestä valoinstallaatiosta.

Mitä tuliaisia voi ostaa Kroatiasta?

 1. Oliiviöljy: Kroatia, erityisesti Istrian niemimaa, on tunnettu laadukkaasta oliiviöljystään. Pullollinen paikallista, kylmäpuristettua oliiviöljyä on ihana tapa tuoda osa Kroatian makuja kotiin.
 2. Viini: Kroatia on tunnettu erinomaisista viineistään. Maassa on useita viinialueita, jotka tuottavat laajan valikoiman erilaisia viinejä, kuten Plavac Mali punaviiniä tai Malvazija valkoviiniä.
 3. Laventeli: Dalmatian rannikko, erityisesti Hvarin saari, on tunnettu laventelinviljelystä. Laventelituotteet, kuten öljyt, saippuat ja tuoksukassit, ovat suosittuja matkamuistoja.
 4. Solmio: Solmio, joka tunnetaan nykyisin yleismaailmallisesti, sai alkunsa Kroatiassa. Voit ostaa laadukkaan solmion tai muun solmioon liittyvän tuotteen erityislaatuisena matkamuistona.
 5. Paikallinen taide ja käsityö: Monet kroatialaiset kaupungit, kuten Zagreb, Dubrovnik ja Split, ovat täynnä pieniä taidegallerioita ja käsityökauppoja, joissa voit ostaa ainutlaatuisia matkamuistoja.
 6. Tryffelituotteet: Istrian niemimaa on tunnettu tryffeleistään, ja sieltä voit ostaa erilaisia tryffelituotteita, kuten tryffeliöljyä tai tryffelisäilykkeitä.
 7. Maraschino Likööri: Tämä kirsikasta tehty likööri on kotoisin Zadarin kaupungista ja on suosittu lahja-idea.

Mikä on paras vuodenaika matkustaa Kroatiaan?

Kroatian ilmasto vaihtelee alueittain, mutta yleisesti ottaen maassa vallitsee Välimeren ilmasto rannikolla ja mannerilmasto sisämaassa. Tämä vaikuttaa siihen, mikä on paras aika matkustaa Kroatiaan.

Kevät (maaliskuu – toukokuu): Kevät on ihanteellista aikaa matkustaa Kroatiaan, jos haluat välttää suurimmat turistimassat. Sää on lämmin, mutta ei vielä liian kuuma, ja luonto on kauneimmillaan.

Kesä (kesäkuu – elokuu): Kesä on suosituin aika matkustaa Kroatiaan, erityisesti jos aikoo viettää aikaa rannalla. Lämpötilat voivat nousta korkeiksi, joten muista suojautua auringolta. Huomaa, että tämä on myös Kroatian kiireisin turistikausi, joten rannat ja suositut nähtävyydet voivat olla ruuhkaisia.

Syksy (syyskuu – marraskuu): Syksy on loistavaa aikaa matkustaa Kroatiaan, erityisesti jos olet kiinnostunut vaeltamisesta tai viininmaistelusta. Sää on yhä suhteellisen lämmin, mutta väkimäärät ovat pienentyneet.

Talvi (joulukuu – helmikuu): Talvi ei ole perinteinen matkustusaika Kroatiaan, mutta se voi tarjota omanlaistaan viehätystä. Dubrovnik ja Zagreb järjestävät erityisen viehättävät joulumarkkinat. Kroatian sisämaassa on myös hiihtokeskuksia, jos hiihto tai lumilautailu kiinnostaa.

Paras aika matkustaa Kroatiaan riippuu siis siitä, mitä haluat tehdä matkallasi. Jos haluat rentoutua rannalla ja nauttia auringosta, kesä on paras aika. Jos haluat välttää suurimmat turistimassat ja nauttia hieman viileämmistä lämpötiloista, kevät ja syksy ovat hyviä vaihtoehtoja.

Jätä kommentti