Mitkä maat ovat veroparatiiseja?

Veroparatiisi on maa tai alue, jolla on erittäin alhaiset tai olemattomat verot tai jossa tarjotaan taloudellista salassapitoa. On tärkeää huomata, että termi ”veroparatiisi” on usein arvolatautunut, ja se voi viitata monenlaisiin verolainsäädännön piirteisiin, joita eri maat tarjoavat. Seuraavassa on joitakin maita ja alueita, jotka ovat usein luokiteltu veroparatiiseiksi:

 1. Bahama
 2. Caymansaaret
 3. Bermuda
 4. Sveitsi
 5. Luxemburg
 6. Monaco
 7. Panama
 8. Brittiläiset Neitsytsaaret
 9. Gibraltar
 10. Jersey
 11. Isle of Man
 12. Guernsey
 13. Hongkong
 14. Belize
 15. Malta
 16. Seychellit

Nämä maat ja alueet tarjoavat erilaisia veroetuja, kuten erittäin alhaiset yritysverot, ei perintöveroa, ei tuloveroa tai salassapitosäädöksiä, jotka suojaavat tietoa asiakkaista. Näitä maita käytetään usein verosuunnittelussa, joka on laillista, mutta ne voivat myös olla houkuttelevia veronkiertoa varten, joka on laitonta. On myös tärkeää huomata, että kansainvälinen painostus ja säätely ovat kasvaneet viime vuosina, ja monet näistä maista ovat muuttaneet tai tiukentaneet lainsäädäntöään vastauksena.

MaaAnsiotuloveroprosenttiTuloveroprosentti
BahamaEi ansiotuloveroa
CaymansaaretEi ansiotuloveroa
BermudaEi ansiotuloveroa
Sveitsi0-45%0-40%
Luxemburg8-43%8-40%
MonacoEi ansiotuloveroa
Panama0-25%0-25%
Brittiläiset NeitsytsaaretEi ansiotuloveroa
Gibraltar0-25%0-20%
Jersey0-20%0-20%
Isle of Man10-20%10-20%
Guernsey0-20%0-20%
Hongkong2-17%2-17%
Belize0-25%0-25%
Malta0-35%0-35%
Seychellit0-30%0-30%
On tärkeää huomata, että nämä luvut ovat suuntaa-antavia ja voi olla merkittäviä eroja riippuen henkilön tuloluokasta, verovapaista määristä ja muista verotukseen liittyvistä tekijöistä. Lisäksi on hyvä huomioida, että veroparatiisien verolainsäädäntö voi muuttua ajan myötä, kun kansainvälinen verosääntely tiukentuu.

Mitä Panama-paperit tarkoittavat?

Panama-papereilla tarkoitetaan valtavaa tietovuotoa, joka tapahtui vuonna 2016, kun saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung sai haltuunsa noin 11,5 miljoonaa asiakirjaa Panaman lakiyritys Mossack Fonsecalta. Nämä asiakirjat sisälsivät tietoja tuhansista offshore-yhtiöistä ja niiden omistajista ympäri maailmaa.

Panama-papereiden paljastukset paljastivat laajamittaista taloudellista salassapitoa ja veronkiertoa, johon liittyi poliitikkoja, yritysjohtajia, julkkiksia ja muita vaikutusvaltaisia henkilöitä. Asiakirjat paljastivat, miten offshore-yhtiöitä ja monimutkaisia taloudellisia rakenteita oli käytetty veronkiertoon, rahanpesuun, korruptioon ja muihin laittomiin toimintoihin.

Paljastukset herättivät laajaa kansainvälistä huomiota ja johtivat tutkimuksiin monissa maissa. Ne nostivat esiin veroparatiisien käytön laajuuden ja herättivät keskustelua verotuksen reiluudesta, taloudellisesta läpinäkyvyydestä ja veronkierron torjunnasta.

On tärkeää huomata, että vaikka Panaman lakiyritys Mossack Fonseca oli keskeinen toimija näissä paljastuksissa, veroparatiisien käyttö ja veronkierto eivät rajoitu vain yhteen yritykseen tai yhteen maahan. Panama-papereiden julkistamisen jälkeen kansainvälinen yhteisö on pyrkinyt tiukentamaan sääntelyä, lisäämään taloudellista läpinäkyvyyttä ja torjumaan veronkiertoa.

Jätä kommentti