Miten voin tappaa rikkaruohot ilman myrkkyä?

Rikkaruohojen torjuminen ilman kemikaaleja on mahdollista ja tässä on muutamia ympäristöystävällisiä keinoja:

 1. Käsityö: Vanhin ja luotettavin tapa on rikkaruohojen poistaminen käsin tai erityisillä työkaluilla, kuten rikkaruohoraudalla. Tämä voi olla työlästä, mutta se on tehokas tapa päästä eroon rikkaruohoista. On tärkeää poistaa koko kasvi juurineen, jotta se ei kasva takaisin.
 2. Multaus: Multaus tarkoittaa maan peittämistä orgaanisella tai epäorgaanisella materiaalilla, kuten lehdillä, oljilla, kuorella tai kivillä. Multaus estää rikkaruohojen kasvua estämällä niiden valonsaantia.
 3. Kiehuva vesi: Kiehuvan veden kaataminen rikkaruohoille voi tappaa ne. Tämä toimii parhaiten kovilla pinnoilla, kuten ajoteillä tai patioilla, koska se ei vahingoita muita kasveja.
 4. Luonnolliset rikkaruohomyrkyt: Esimerkiksi etikan ja suolan sekoitus voi toimia luonnollisena rikkaruohomyrkkynä. Ole varovainen tämän menetelmän kanssa, sillä se voi myös vahingoittaa toivottuja kasveja.
 5. Viljelysuunnittelu: Istuta kasveja tiheästi, jotta rikkaruohoilla ei ole tilaa kasvaa. Käytä maanpeitekasveja, jotka estävät rikkaruohoja kasvamasta.
 6. Kilpailu: Istuta kasveja, jotka kilpailevat rikkaruohojen kanssa valosta, tilasta ja ravinteista. Tämä voi auttaa hillitsemään rikkaruohojen kasvua.
 7. Vaihtelu: Vuorota viljelykasveja estääksesi rikkaruohojen ylikasvua. Jotkut rikkaruohot suosivat tiettyjä kasveja ja viljelykierto voi auttaa hallitsemaan niitä.
 8. Eläimet: Tietyt eläimet, kuten kanat ja ankat, syövät rikkaruohoja ja voivat auttaa pitämään puutarhan puhtaana.

Muistathan, että rikkaruohojen torjunta vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta näillä menetelmillä voit pitää puutarhasi kauniina ja terveenä ilman kemiallisia torjunta-aineita.

Tee-se-itse rikkaruohomyrkky-resepti

Tämä sekoitus on tehokas, mutta se voi olla voimakas myös toivotuille kasveille, joten käytä sitä varoen.

Ainekset:

 • 1 litra valkoista etikkaa
 • 1 dl tavallista suolaa (tablettisuola)
 • 1 tl astianpesuainetta

Ohjeet:

 1. Sekoita valkoinen etikka ja suola keskenään suuressa astiassa, kunnes suola on liuennut kokonaan.
 2. Lisää astianpesuaine seokseen ja sekoita uudelleen. Astianpesuaine auttaa myrkkyä tarttumaan rikkaruohojen lehtiin, jolloin seos on tehokkaampi.
 3. Kaada seos suihkepulloon.
 4. Suihkuta seosta suoraan rikkaruohoihin, mieluiten kuivana, aurinkoisena päivänä, jolloin seos on tehokkaimmillaan. Pyri välttämään suihketta toivotuille kasveille.

Huomaa, että vaikka tämä rikkaruohomyrkky on luonnollinen, se on silti voimakas ja voi olla haitallinen toivotuille kasveille ja hyödyllisille hyönteisille. Käytä sitä harkiten ja ainoastaan niille alueille, joista haluat päästä eroon rikkaruohoista. Suosi mahdollisuuksien mukaan muita, vähemmän aggressiivisia rikkaruohojen torjuntamenetelmiä.

Astianpesuaineet voivat kuitenkin olla haitallisia hyönteisille ja muille pieneliöille, ja ne voivat myös vahingoittaa toivottuja kasveja. Lisäksi ne voivat kulkeutua veden mukana ja saastuttaa vesistöjä.

Jos haluat luoda täysin myrkyttömän rikkaruohomyrkyn, voit jättää astianpesuaineen pois reseptistä. Voit myös kokeilla muita luonnollisia rikkaruohomyrkkyjä, kuten pelkkää kiehuvaa vettä tai etikkaa.

Aina on kuitenkin tärkeää muistaa, että paras tapa hallita rikkaruohoja on ylläpitää terveellistä, monimuotoista puutarhaa ja käyttää ennaltaehkäiseviä menetelmiä, kuten multausta ja viljelykiertoa.

Jätä kommentti