Miten rakentaa hyvä pelitietokone?

Pelitietokoneen rakentaminen voi olla palkitseva projekti, jos sinulla on kiinnostusta tietokoneisiin ja pelaamiseen. Hyvän pelitietokoneen rakentaminen vaatii laitteistotietämystä, huolellista suunnittelua ja vähän käsityötaitoja. Tässä on joitakin ohjeita, joilla pääset alkuun:

 1. Määritä budjetti: Tämä auttaa sinua rajaamaan vaihtoehtoja ja tekemään realistisia päätöksiä komponenttien suhteen.
 2. Valitse oikeat komponentit:
  • Prosessori (CPU): Tämä on tietokoneen aivot. Pelitietokoneelle suositellaan yleensä vähintään keskitason prosessoria, mutta jos budjetti sallii, voit valita tehokkaamman mallin. Suositeltuja merkkejä ovat esimerkiksi Intel ja AMD.
  • Grafiikkakortti (GPU): Tämä on ehkä tärkein komponentti pelitietokoneessa. Grafiikkakortti prosessoi pelien grafiikkaa ja 3D-kuvia. Nvidia ja AMD valmistavat suosituimpia grafiikkakortteja.
  • Muisti (RAM): Pelitietokoneessa suositellaan olevan vähintään 16 GB RAM-muistia, mutta 32 GB voi olla hyvä valinta, jos pelaat resurssi-intensiivisiä pelejä tai teet moniajoa.
  • Kovalevy (HDD) tai SSD: SSD-levyt ovat nopeampia kuin perinteiset kovalevyt, joten ne voivat parantaa merkittävästi tietokoneen suorituskykyä.
  • Virtalähde (PSU): Varmista, että virtalähde pystyy tukemaan kaikkia komponenttejasi. Suositeltavaa on valita hieman ylimitoitettu PSU, jos päätät päivittää järjestelmää tulevaisuudessa.
  • Emolevy: Valitse emolevy, joka on yhteensopiva prosessorisi kanssa ja tukee kaikkia muita komponentteja.
  • Kotelo: Kotelo tulee valita riittävän suureksi komponenteille ja hyvällä ilmanvaihdolla.
 3. Kokoaminen: Kun olet hankkinut kaikki tarvittavat osat, voit aloittaa tietokoneen kokoamisen. Ole varovainen ja noudata komponenttien mukana tulevia ohjeita. Internetistä löytyy paljon opetusvideoita ja ohjeita, jotka voivat auttaa sinua tässä vaiheessa.
 4. Asenna käyttöjärjestelmä: Useimmissa tapauksissa haluat asentaa Windows-käyttöjärjestelmän, koska se tukee laajinta valikoimaa pelejä. Voit ostaa Windowsin DVD:nä tai USB-muistitikulla, tai voit ladata sen Microsoftin verkkosivuilta.
 5. Päivitä ohjaimet: Varmista, että kaikkien komponenttien ohjaimet ovat ajan tasalla. Voit yleensä ladata uusimmat ohjaimet valmistajan verkkosivuilta.
 6. Testaa järjestelmä: Kun olet asentanut kaiken, on aika testata järjestelmää. Voit tehdä tämän käyttämällä erilaisia benchmark-ohjelmistoja, jotka testaavat tietokoneesi suorituskykyä.

Muista, että pelitietokoneen rakentaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Älä kiirehdi prosessia, ja ole valmis kohtaamaan ja ratkaisemaan mahdolliset ongelmat matkan varrella.

Mikä on hyvä näytönohjain FPS-peleihin?

Näytönohjain, eli grafiikkakortti, on erityisen tärkeä FPS (First-Person Shooter) -pelien sujuvassa toiminnassa, koska ne vaativat usein korkealaatuisen grafiikan ja nopean ruudunpäivitysnopeuden. Valitsemasi grafiikkakortin tulisi riippua monista tekijöistä, mukaan lukien budjetti, pelin vaatimukset, monitorisi resoluutio ja virkistystaajuus.

Tässä on joitakin grafiikkakortteja, jotka ovat saaneet hyviä arvosteluja vuoden 2023 aikana ja jotka voisivat olla hyviä vaihtoehtoja FPS-peleille:

 1. NVIDIA GeForce RTX 3080: Tämä on yksi markkinoiden parhaista grafiikkakorteista. Se pystyy pyörittämään useimpia pelejä erittäin korkeilla asetuksilla 4K-resoluutiossa. Se on kuitenkin melko kallis.
 2. AMD Radeon RX 6800 XT: Tämä kortti on lähellä RTX 3080:n suorituskykyä, mutta se on yleensä hieman edullisempi. Se on erinomainen vaihtoehto, jos haluat pelata pelejä korkeilla asetuksilla 1440p tai 4K -resoluutiossa.
 3. NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti: Tämä kortti tarjoaa erinomaisen suorituskyvyn hintaansa nähden, ja se pystyy pyörittämään useimpia pelejä korkeilla asetuksilla 1440p-resoluutiossa.
 4. AMD Radeon RX 6700 XT: Tämä on hyvä keskitason kortti, joka on suunniteltu erityisesti 1440p pelaamiseen.

Valitsemasi grafiikkakortti riippuu pitkälti budjetistasi ja siitä, mitä pelejä aiot pelata. Ennen ostamista kannattaa tutkia erilaisia grafiikkakortteja ja lukea arvosteluja varmistaaksesi, että saat parhaan mahdollisen kortin tarpeisiisi. Muista myös tarkistaa, että virtalähteesi on riittävän tehokas valitsemallesi grafiikkakortille.

Paljonko hyvä pelitietokone maksaa itse koottuna?

Hyvän pelitietokoneen kokoamisen hinta riippuu paljolti siitä, mitä tarkoitat ”hyvällä” ja millaisiin peleihin aiot käyttää konetta. Tässä muutamia yleisiä hintaluokkia eritasoisille pelitietokoneille:

 1. Budjetti pelikone (noin 600–800 euroa): Tässä hintaluokassa voit rakentaa perustason pelitietokoneen, joka pystyy pyörittämään useimpia pelejä kohtuullisilla asetuksilla 1080p-resoluutiossa. Tähän hintaluokkaan sopivia komponentteja voivat olla esimerkiksi AMD:n Ryzen 3 -sarjan prosessorit ja NVIDIA GeForce GTX 1650 tai AMD Radeon RX 5500 XT -näytönohjaimet.
 2. Keskitason pelikone (noin 800–1 200 euroa): Tällä budjetilla voit koota koneen, joka pystyy pyörittämään pelejä korkeilla asetuksilla 1080p-resoluutiossa tai kohtuullisilla asetuksilla 1440p-resoluutiossa. Tähän hintaluokkaan sopivia komponentteja voivat olla esimerkiksi AMD:n Ryzen 5 -sarjan prosessorit ja NVIDIA GeForce RTX 3060 tai AMD Radeon RX 6700 XT -näytönohjaimet.
 3. Yläpään pelikone (noin 1 200–2 000 euroa ja yli): Tällä budjetilla voit koota koneen, joka pystyy pyörittämään pelejä korkeimmilla asetuksilla 1440p- tai 4K-resoluutiossa. Tähän hintaluokkaan sopivia komponentteja voivat olla esimerkiksi AMD:n Ryzen 7 tai 9 -sarjan prosessorit tai Intel Core i7 tai i9 -sarjan prosessorit sekä NVIDIA GeForce RTX 3080 tai AMD Radeon RX 6800 XT tai parempi -näytönohjaimet.

Kauanko pelitietokoneen kokoaminen kestää?

Pelitietokoneen kokoamiseen menevän ajan voi olla vaikea määritellä tarkasti, koska se riippuu monista tekijöistä, kuten kokemuksestasi, komponenttien määrästä ja itse kokoamisprosessista. Kuitenkin tässä on karkea arvio:

 • Aloittelijalle, joka kokoaa tietokoneen ensimmäistä kertaa, prosessi voi kestää useita tunteja. On tärkeää ottaa aikaa, lukea ohjeet huolellisesti ja ehkä katsoa joitakin opetusvideoita netistä. Tässä tapauksessa kokoamiseen voi mennä 4–8 tuntia tai jopa enemmän, jos otetaan huomioon mahdolliset ongelmat.
 • Kokeneemmalle kokoajalle, joka on jo rakentanut useita tietokoneita, prosessi voi kestää vain muutaman tunnin. Jos kaikki menee sujuvasti, kokenut kokoaja voi pystyä kokoamaan tietokoneen 2–4 tunnissa.

Nämä arviot eivät sisällä käyttöjärjestelmän asennusta ja ohjainten päivitystä, jotka voivat lisätä useita tunteja prosessiin. Ne myöskään eivät ota huomioon aikaa, joka tarvitaan komponenttien tutkimiseen, valitsemiseen ja ostamiseen.

Jätä kommentti