Miten maalaan sisäseinät?

Sisäseinien maalaaminen on projekti, jonka useimmat ihmiset voivat toteuttaa itse jonkin verran valmistelutyön, huolellisuuden ja oikeiden materiaalien avulla. Tässä yleiset ohjeet sisäseinien maalaamiseen:

 1. Valmistelut: Poista kaikki huonekalut seiniltä ja peitä lattia suojapeitteellä, jotta vältät maalinroiskeet. Poista myös kaikki pistorasioiden ja kytkinten kansi.
 2. Puhdistus ja korjaus: Puhdista seinät liasta ja rasvasta. Tarkista seinäpinnat ja korjaa kaikki halkeamat tai reiät täyttämällä ne sopivalla seinätasoitteella. Anna tasoitteen kuivua ja hio korjatut alueet hiomapaperilla.
 3. Pohjamaalaus: Maalaa seinä pohjamaalilla, jos seinä on erittäin tumma, jos olet tekemässä suurta värimuutosta, tai jos seinäpinta on erittäin imukykyinen tai epätasainen. Pohjamaali parantaa lopullisen maalipinnan kiinnittymistä ja ulkonäköä.
 4. Maalaa nurkat ja reunat: Maalaa seinän nurkat ja reunat maalaussiveltimellä. Tätä kutsutaan ”leikkaamiseksi”. Tarkoituksena on maalata alueet, joihin maalarintela ei mahdu.
 5. Maalaa suuret alueet: Käytä maalarintelaa maalataksesi suuremmat alueet seinää. Maalaa ensin pystysuorat, noin metrin levyiset kaistat kerrallaan. Aloita ylhäältä ja vedä tela alaspäin loppuun asti, sitten palaa takaisin ylös. Toista tämä, kunnes kaista on täysin maalattu.
 6. Toinen kerros: Anna ensimmäisen kerroksen kuivua tarpeeksi kauan – yleensä vähintään kaksi tuntia, mutta tarkista maalinpurkin ohjeista. Maalaa toinen kerros samalla tavalla kuin ensimmäinen. Useimmissa tapauksissa kaksi kerrosta riittää, mutta joissakin tapauksissa saatat tarvita kolmannen kerroksen parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.
 7. Siivoaminen: Kun olet lopettanut maalaamisen ja maalin on annettu kuivua, voit asentaa pistorasioiden ja kytkinten kannet takaisin paikalleen. Poista lattian suojapeite ja siirrä huonekalut takaisin paikalleen.

Muista, että jokainen maalausprojekti on erilainen ja se riippuu monista tekijöistä, kuten seinien kunnosta, käytetyn maalin tyypistä ja halutusta lopputuloksesta. On aina hyvä idea lukea maalinpurkin ohjeet ja konsultoida maalausasiantuntijaa, jos sinulla on kysyttävää tai epäilyksiä.

Paljoko säästän, kun maalaan itse?

Sisäseinien maalaamisen hinta riippuu monista tekijöistä, mukaan lukien maalattavan alueen koko, seinien kunto, maalin tyyppi ja laatu, sekä työn monimutkaisuus (esim. korkeat katot, hankalat kulmat, jne.). Tässä on kuitenkin karkeita arvioita hintahaarukasta per neliömetri, joka perustuu ammattilaisten työ- ja materiaalikustannuksiin:

 1. Maalaustyö: 10-20 euroa per neliömetri.
 2. Maali: 2-6 euroa per neliömetri, riippuen valitsemastasi maalin tyypistä ja laadusta.

Tässä on esimerkki 70 neliömetrin huoneiston sisäseinien maalaamisen kustannuksista:

 1. Maalaustyö: 70 m² * 10-20 €/m² = 700-1400 euroa.
 2. Maali: 70 m² * 2-6 €/m² = 140-420 euroa.

Kokonaiskustannukset olisivat näin ollen 840-1820 euroa. Tämä on vain arvio, ja todelliset kustannukset voivat vaihdella. On myös tärkeää huomata, että nämä hinnat eivät sisällä mahdollisia lisäkustannuksia, kuten seinien korjausta, tapetin poistoa tai erikoisvälineitä.

Jos olet kiinnostunut palkkaamaan ammattilaisen, suosittelen pyytämään useita tarjouksia eri palveluntarjoajilta ja vertaamaan niitä. Muista, että halvin tarjous ei välttämättä ole paras, vaan tarkista myös palveluntarjoajan arvostelut ja suositukset.

Kun teet maalaustyön itse, säästät pääasiassa työvoimakustannuksissa. Oletetaan, että työvoimakustannus ammattilaiselta olisi 10-20 euroa per neliömetri. Jos maalaisit itse, nämä kustannukset poistuisivat.

Kuitenkin, vaikka säästät työvoimakustannuksissa, sinun täytyy ottaa huomioon oma aikasi. Maalaustyö voi olla aikaavievää, varsinkin jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta.

Maalikustannukset ovat melko samat, olitpa tekemässä työn itse tai palkkaamassa ammattilaisen, olettaen että käytät samaa maalia. Tämä kustannus on tyypillisesti 2-6 euroa per neliömetri, riippuen valitsemastasi maalin tyypistä ja laadusta.

Kustannusten lisäksi on muitakin tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa päätökseesi tehdä työ itse tai palkata ammattilainen. Esimerkiksi ammattilainen voi suorittaa työn nopeammin ja saattaa saavuttaa paremman lopputuloksen, varsinkin vaikeissa tilanteissa. Toisaalta, itse maalaaminen voi olla palkitsevaa ja tarjota mahdollisuuden oppia uusia taitoja.

Katso myös K-raudan maalausvinkit.

Jätä kommentti