Miten aloitan sijoittamisen?

Sijoittamisen aloittaminen ei ole niin monimutkaista kuin miltä se saattaa vaikuttaa. Tässä on muutamia vaiheita, jotka auttavat sinut alkuun:

 1. Säästä rahaa: Sinun täytyy olla säästöjä, jotta voit alkaa sijoittaa. Tämä ei tarkoita, että sinun täytyisi olla varakas, mutta sinulla täytyy olla jonkin verran rahaa, jonka olet valmis sijoittamaan ja potentiaalisesti menettämään.
 2. Tee suunnitelma: Määritä itsellesi sijoitustavoitteet. Miksi haluat sijoittaa? Mikä on riskinsietokykysi? Kuinka pitkän ajanjakson ajattelit sijoittaa?
 3. Opettele perusasiat: Lue kirjoja, katsele videoita, käy kursseilla tai palkkaa talousneuvoja auttamaan sinua ymmärtämään perusasiat, kuten osakkeet, joukkovelkakirjat, indeksirahastot, ETF:t, ja erilaiset sijoitusstrategiat.
 4. Valitse sijoitusplatformi: Valitse luotettava sijoitusplatformi tai välittäjä. Tämä voi olla pankkisi tai erillinen sijoituspalvelu. Vertaile eri platformeja ja niiden kustannuksia.
 5. Aloita sijoittaminen: Aloita sijoittaminen valitsemalla erilaisia sijoituksia, jotka vastaavat riskinsietokykyäsi ja sijoitustavoitteitasi. Monet asiantuntijat suosittelevat aloittelijoille passiivisia indeksirahastoja tai ETF:iä, koska ne ovat yksinkertaisia, kustannustehokkaita ja hajautettuja.
 6. Hajauta: Älä laita kaikkia munia yhteen koriin. Hajauta sijoituksiasi eri varallisuuslajeihin ja maantieteellisesti.
 7. Ole pitkäjänteinen: Sijoittaminen on yleensä pitkän aikavälin peli. Älä tee hätäisiä päätöksiä markkinoiden heilahteluiden perusteella.
 8. Seuraa sijoituksiasi: Tarkista sijoitusten suorituskyky säännöllisesti ja tee tarvittavat muutokset, mutta vältä liiallista kaupankäyntiä, koska se voi olla kallista.

On tärkeää muistaa, että kaikki sijoitukset sisältävät riskejä, mukaan lukien mahdollisuus menettää koko sijoitetun summan. On hyvä idea keskustella suunnitelmistasi talousneuvojan tai muun asiantuntijan kanssa ennen sijoitustoiminnan aloittamista.

Mihin erilaisiin instrumentteihin voin sijoittaa?

Sijoitusinstrumentteja on monia erilaisia, ja jokainen niistä tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia ja riskejä. Tässä on joitakin yleisimpiä:

 1. Osakkeet: Kun sijoitat osakkeisiin, ostat pienen osan yrityksestä. Osakkeiden arvo voi vaihdella suuresti, ja ne voivat tarjota korkeita tuottoja mutta myös suuria riskejä.
 2. Joukkovelkakirjat: Joukkovelkakirjat ovat lainoja, joita yritykset tai hallitukset myyvät. Kun ostat joukkovelkakirjan, lainaat rahaa myyjälle, joka lupaa maksaa sinulle kiinteän koron sijoituksellesi ja palauttaa pääoman lainan erääntyessä.
 3. Rahastot: Rahastot, kuten keskinäiset rahastot, indeksirahastot ja ETF:t (pörssinoteeratut rahastot), ovat sijoituksia, jotka sisältävät useita eri arvopapereita. Ne voivat olla hyvä tapa hajauttaa sijoituksia ja vähentää riskiä.
 4. Kiinteistöt: Kiinteistösijoittaminen voi tarkoittaa joko suoraa omistamista (esimerkiksi ostamalla talo tai asunto ja vuokraamalla se) tai epäsuoraa omistamista (esimerkiksi sijoittamalla kiinteistörahastoihin tai REIT:eihin (Real Estate Investment Trust)).
 5. Derivatiivit: Derivatiivit, kuten optiot ja futuurit, ovat monimutkaisempia sijoitusinstrumentteja, jotka perustuvat muiden arvopapereiden, kuten osakkeiden tai joukkovelkakirjojen, arvoon. Ne voivat olla hyödyllisiä suojaamaan riskejä tai spekuloimaan hinnanmuutoksilla, mutta ne voivat olla myös erittäin riskialttiita.
 6. Kryptovaluutat: Kryptovaluutat, kuten Bitcoin ja Ethereum, ovat digitaalisia tai virtuaalisia valuuttoja, jotka käyttävät kryptografiaa turvallisuuden takaamiseksi. Niiden arvo on erittäin epävakaa, ja ne voivat olla riskialttiita sijoituksia.
 7. Rohdosmetallit ja raaka-aineet: Sijoittamista voi tapahtua myös raaka-aineisiin, kuten kultaan, hopeaan, öljyyn tai viljaan. Nämä sijoitukset voivat tarjota suojaa inflaatiota ja talouden epävakautta vastaan.

Jokaisella näistä sijoitusinstrumenteista on omat riskinsä ja tuottopotentiaalinsa, ja ne sopivat erilaisiin sijoitustavoitteisiin ja -strategioihin. On tärkeää tutkia ja ymmärtää eri sijoitusvaihtoehdot ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Sijoitusten vuosituotto esimerkkejä

SijoitusinstrumenttiKeskimääräinen vuosituotto (arvio)
Osakkeet7-10% (inflaation jälkeen)
Joukkovelkakirjat3-5% (ennen inflaatiota)
Indeksirahastot/ETF:t6-9% (inflaation jälkeen)
Kiinteistöt8-10% (ennen inflaatiota)
DerivatiivitVaihtelee suuresti
KryptovaluutatVaihtelee suuresti
Rohdosmetallit/raaka-aineetVaihtelee suuresti
On tärkeää huomata, että nämä ovat vain arvioita, ja todelliset tuotot voivat olla merkittävästi korkeampia tai alempia. Lisäksi nämä ovat ”keskimääräisiä” tuottoja, jotka perustuvat pitkän aikavälin historiallisiin tietoihin. Lyhyen aikavälin tuotot voivat olla paljon epävakaisempia.
Sijoitusinstrumenttien tuotot riippuvat myös monista tekijöistä, kuten sijoitusstrategiasta, markkinoiden suunnasta, talouden tilasta, ja erityisesti omasta riskinsietokyvystäsi. Siksi on aina tärkeää neuvotella luotettavan talousneuvojan kanssa ennen sijoituspäätösten tekemistä.
Jätä kommentti