Miten ajokortti kannattaa hankkia?

Suomessa ajokortin hankkiminen koostuu useista vaiheista. Tässä yleisimpien luokkien (kuten B-luokan eli henkilöauton) ajokortin hankkimisprosessi:

 1. Ensiapukurssi 1: Ajokortin hankkimiseksi tarvitset todistuksen ensiapukurssin suorittamisesta. Kurssin voi suorittaa esimerkiksi Punaisen Ristin tai Autoliiton kautta.
 2. Ensimäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS): Tämä on pakollinen neljän tunnin mittainen teoriakoulutus, joka tulee suorittaa ennen kuin voit aloittaa ajo-opetuksen.
 3. Ajo-opetus: Suorita tarvittava määrä ajotunteja ajokoulussa tai yksityisen opettajan kanssa (yksityisopetuksessa vaaditaan erillinen opetuslupa). Opetuksen tulee sisältää sekä teoriaopetusta että käytännön ajoharjoittelua. Suomessa yksityisopetuksen määrää on rajoitettu.
 4. Riskientunnistamiskoulutus: Suomessa ajokortin saaminen vaatii riskientunnistamiskoulutuksen suorittamista, jossa käsitellään mm. väsymystä, alkoholia ja muita riskitekijöitä liikenteessä.
 5. Teoriakoe: Kun olet suorittanut tarvittavan määrän opetusta, voit osallistua teoriakokeeseen, jossa testataan tietämystäsi liikennesäännöistä.
 6. Ajokoe: Teoriakokeen läpäisemisen jälkeen voit osallistua ajokokeeseen, jossa arvioidaan ajotaitoasi ja päätöksentekokykyäsi liikenteessä.
 7. Ajokortti: Kun olet läpäissyt sekä teoriakokeen että ajokokeen, voit hakea ajokorttilupaa Ajovarman palvelupisteestä. Kun lupa on myönnetty, saat ajokorttisi postitse.

Muistathan tarkistaa ajankohtaiset tiedot Trafin (nyk. Ajovarma) sivuilta, sillä ajokortin hankkimiseen liittyvät säännöt ja prosessit saattavat muuttua.

Kannattaako ajokortti hankkia ajokoulussa?

Ajokortin hankkiminen Suomessa on mahdollista joko ajokoulussa tai kotiopiskelulla, jossa tulee myös käyttää opetuslupaa. Molemmilla tavoilla on etuja ja haittoja.

Ajokoulu

Edut:

 1. Ammattimainen opetus: Ajokoulussa saat koulutusta ammattitaitoisilta opettajilta, jotka tuntevat nykyiset liikennesäännöt ja -käytännöt hyvin.
 2. Valmiit opetusohjelmat: Ajokoulut tarjoavat usein valmiita kursseja, jotka kattavat kaiken tarvittavan tiedon ja taidon ajokortin saamiseksi.
 3. Apu hallinnollisissa asioissa: Ajokoulut auttavat usein teoriakokeen, ajokokeen ja muiden tarvittavien dokumenttien järjestämisessä.

Haitat:

 1. Kustannukset: Ajokoulutus voi olla kallista. Kustannukset vaihtelevat ajokoulujen ja paikkakuntien välillä, mutta yleensä ne ovat korkeammat kuin kotiopiskelulla.
 2. Aikataulu: Ajokoulun kurssit tapahtuvat tiettyinä aikoina, joten sinun täytyy sovittaa omat aikataulusi kurssien mukaan.

Kotiopiskelu ja opetuslupa

Edut:

 1. Kustannukset: Kotiopiskelu on usein halvempaa kuin ajokoulu. Sinun täytyy maksaa opetusluvan hankkimisesta ja mahdollisista opetusmateriaaleista, mutta tämä on yleensä edullisempaa kuin ajokoulun maksut.
 2. Joustavuus: Voit opiskella omalla aikataulullasi ja harjoitella ajamista silloin, kun se sopii sinulle ja opettajallesi.

Haitat:

 1. Laadunvarmistus: Kotiopiskelussa laatu riippuu suuresti opettajan taidoista ja tiedoista. Ajokoulun opettajat ovat koulutettuja ammattilaisia, mutta kotiopiskelussa opettajan taidoissa voi olla eroja.
 2. Hallinnolliset tehtävät: Sinun on itse hoidettava opetusluvan hakeminen sekä teoriakokeen ja ajokokeen järjestäminen. Tämä voi olla aikaa vievää.

Loppujen lopuksi valinta riippuu useista tekijöistä, kuten budjetista, aikataulusta, ja siitä, kuinka mukavasti tunnet olosi opettajan roolissa (jos valitset kotiopiskelun). On tärkeää, että valitset sinulle parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Miten ajokortti hankitaan kotiopetuksessa?

Suomessa ajokortin hankkiminen kotiopetuksessa on mahdollista ja se vaatii useita vaiheita. Opetuksen voi antaa henkilö, jolla on voimassa oleva ajo-opetuslupa. Seuraavassa on yleiskuvaus prosessista:

 1. Hanki opetuslupa: Opetuslupa tulee hankkia ennen opetuksen aloittamista. Opetuslupaa hakee se henkilö, joka aikoo toimia opettajana. Hänen tulee olla vähintään 25-vuotias ja hänellä tulee olla ollut henkilöauton ajo-oikeus vähintään viiden vuoden ajan. Opetuslupa haetaan Ajovarmasta.
 2. Ensiapukurssi 1: Ajokortin hankkimiseksi tarvitset todistuksen ensiapukurssin suorittamisesta. Kurssin voi suorittaa esimerkiksi Punaisen Ristin tai Autoliiton kautta.
 3. Ensimäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS): Tämä on pakollinen neljän tunnin mittainen teoriakoulutus, joka tulee suorittaa ennen kuin voit aloittaa ajo-opetuksen. Koulutuksen voi suorittaa ajokoulussa tai verkossa.
 4. Ajo-opetus: Opettele ajamaan opetusluvan haltijan opastuksella. Suomen laki vaatii, että ajo-opetusta annetaan vähintään 18 tuntia ja teoriaopetusta vähintään 4 tuntia.
 5. Riskientunnistamiskoulutus: Tämä koulutus tulee suorittaa ennen ajokokeeseen osallistumista. Riskientunnistamiskoulutuksen voi suorittaa ajokoulussa.
 6. Teoriakoe: Kun olet valmis, voit suorittaa teoriakokeen. Tähän tarvitset opetusluvan, joka todistaa, että olet saanut tarvittavan määrän opetusta.
 7. Ajokoe: Teoriakokeen läpäisemisen jälkeen voit suorittaa ajokokeen, jossa testataan ajotaitosi.
 8. Ajokortti: Kun olet läpäissyt sekä teoriakokeen että ajokokeen, voit hakea ajokorttilupaa Ajovarman palvelupisteestä. Kun lupa on myönnetty, saat ajokorttisi postitse.

Mihin aikaan vuodesta ajokortti kannattaa hankkia?

Ajokortin hankkimisen ajankohta voi vaikuttaa siihen, millaisia ajokokemuksia saat harjoitteluvaiheessa. Eri vuodenaikoina on erilaisia sääolosuhteita, jotka voivat vaikuttaa ajamiseen.

 1. Kevät ja kesä: Keväällä ja kesällä sääolosuhteet ovat yleensä suotuisimmat ajoharjoitteluun. Liikenne on sujuvaa, ja näkyvyys on hyvä. Lisäksi päivät ovat pidempiä, joten valoisa aika mahdollistaa ajoharjoittelun myös iltaisin. Kesäaikaan myös teiden kunto on yleensä parempi kuin muina vuodenaikoina.
 2. Syksy: Syksyllä voit saada kokemusta sateisista ja liukkaista olosuhteista sekä vaihtelevasta valoisuudesta. Tämä voi olla hyödyllistä, sillä se valmistaa sinua vaihteleviin ajo-olosuhteisiin.
 3. Talvi: Talvella ajaminen vaatii erityisiä taitoja, kuten hallintaa liukkaissa olosuhteissa ja lumisateessa. Ajokortin hankkiminen talvella mahdollistaa ajoharjoittelun näissä olosuhteissa.

Vaikka ajokortin hankkiminen kesällä saattaa tuntua helpoimmalta, monipuolinen kokemus erilaisista ajo-olosuhteista voi tehdä sinusta taitavamman ja varmemman kuljettajan. Ajankohdan valinta riippuu myös henkilökohtaisista aikatauluistasi ja siitä, milloin sinulla on riittävästi aikaa ajoharjoitteluun. Muista, että ajotuntien määrä ja niiden sijoittuminen eri vuodenaikoihin voi myös vaikuttaa ajokoulujen hintoihin ja saatavuuteen.

Jätä kommentti