Mitä kasveja voin istuttaa loppukesällä?

Vaikka kevät ja alkukesä ovat yleisimpiä aikoja kasvien istuttamiseen, myös loppukesällä ja syksyllä on monia kasveja, jotka voivat hyötyä istutuksesta. Tässä on muutamia esimerkkejä:

1. Monivuotiset kasvit: Monet monivuotiset kasvit, kuten päivänliljat, hostat ja astilbat, voidaan istuttaa myöhään kesällä tai alkusyksystä. Ne saavat aikaa juurtua ennen talvea, ja ne kukkivat seuraavana vuonna.

2. Sipulikasvit: Kukkasipulit, kuten tulppaanit, narsissit ja hyasintit, istutetaan yleensä syksyllä ja ne kukkivat keväällä.

3. Viherkasvit: Monet viherkasvit, kuten pinaatti, lehtikaali, ja salaatti, voi istuttaa loppukesästä sadonkorjuuta varten syksyllä.

4. Puiden ja pensaiden istutus: Monet puut ja pensaat, kuten hedelmäpuut ja koristepensaat, voidaan istuttaa myöhään kesällä tai syksyllä. Näin ne ehtivät juurtua ennen talvea.

5. Maanpeitekasvit: Maanpeitekasvit, kuten rönsyansikka ja muratti, voidaan myös istuttaa loppukesällä tai syksyllä.

Muista, että kasvien istutuksen onnistuminen riippuu monista tekijöistä, kuten kasvin lajista, ilmastosta, maaperästä, ja kasvin hoidosta. On tärkeää kastella uusia kasveja säännöllisesti, varsinkin jos sää on kuiva.

Ehdotuksia tyylikkäistä ja hyödyllistä kasveista Suomessa, joita voit istuttaa puutarhaasi:

Suomessa voit istuttaa monia erilaisia kasveja, jotka ovat sekä tyylikkäitä että hyödyllisiä. Tässä on joitakin ehdotuksia:

1. Perennat:

 • Kärhöt (Clematis): Nämä kiipeilevät kasvit tuottavat kauniita kukkia ja ne sopivat hyvin aidan tai pergolan peittämiseen.
 • Isotähtiputki (Astrantia major): Tämä monivuotinen kasvi on kestävä ja helppohoitoinen, ja se tuottaa viehättäviä kukintoja kesän ja syksyn aikana.
 • Sararikko (Sedum): Sararikko on suosittu kasvi kivikkopuutarhoissa ja se kestää kuivuutta hyvin. Syksyllä se tarjoaa kauniin väriloiston.

2. Pensaat ja puut:

 • Tuhkapensas (Cotinus coggygria): Tuhkapensas on kaunis pensas, jolla on näyttävät punaiset tai viininpunaiset lehdet.
 • Alppiruusu (Rhododendron): Alppiruusut tuottavat suuria, värikkäitä kukkia ja ne viihtyvät varjoisissa paikoissa.
 • Pihasyreeni (Syringa vulgaris): Syreenit ovat perinteisiä ja suosittuja koristepuita, jotka tuottavat kauniita ja tuoksuvia kukintoja.

3. Hyötykasvit:

 • Mustaherukka (Ribes nigrum): Mustaherukka on helppohoitoinen ja tuottaa runsaasti vitamiinipitoisia marjoja.
 • Omenapuu (Malus domestica): Omenapuu ei ainoastaan tuota maukkaita hedelmiä, vaan on myös kaunis lisä puutarhaan.
 • Vadelma (Rubus idaeus): Vadelma on toinen suosittu marjakasvi, joka tuottaa maukkaita marjoja keskikesällä tai syksyllä riippuen lajikkeesta.

4. Yrtit:

 • Minttu (Mentha): Minttu on helppo kasvattaa ja se on hyödyllinen monissa ruoissa ja juomissa.
 • Rakuuna (Artemisia dracunculus): Rakuuna on monikäyttöinen yrtti, joka sopii erityisesti kalan ja siipikarjan maustamiseen.
 • Laventeli (Lavandula): Laventeli on kaunis ja tuoksuva kasvi, joka voi kestää Suomen kesät, mutta se tarvitsee talvisuojauksen.

Muista valita kasveja, jotka sopivat puutarhasi olosuhteisiin, kuten maaperään, valoon ja tilaan, ja että ne ovat sopivia kasvuvyöhykkeellesi. Suomessa on olemassa eri kasvuvyöhykkeitä, joten tarkista kasvin kestävyys ennen istutusta.

Jätä kommentti