Mitä hedelmiä voin kasvattaa Suomessa?

Suomessa on mahdollista kasvattaa useita eri hedelmiä, vaikka ilmasto onkin viileä. Kasvuolosuhteet vaihtelevat tosin alueittain. Tässä muutamia hedelmiä, joita voidaan kasvattaa Suomessa:

 1. Omenat: Omenapuita löytyy monilta suomalaisilta pihoilta, ja niitä voi kasvattaa melkein koko maassa. Omenalajikkeita on monia erilaisia, joista osa soveltuu paremmin viileään ilmastoon kuin toiset.
 2. Päärynät: Päärynäpuut eivät ole yhtä yleisiä kuin omenapuut, mutta jotkin lajikkeet sietävät kylmää hyvin. Ne tarvitsevat suojaisan ja aurinkoisen kasvupaikan.
 3. Marjat: Mustikat, puolukat, vadelmat, karhunvatukat, karpalot ja monet muut marjat viihtyvät erittäin hyvin Suomen luonnossa.
 4. Luumu: Jotkin luumulajikkeet voivat menestyä eteläisessä ja läntisessä Suomessa.
 5. Kirsikat: Sekä makeat että hapankirsikat voivat menestyä suotuisissa olosuhteissa, erityisesti eteläisessä Suomessa.
 6. Viinimarjat: Musta-, puna- ja valkoviinimarjat ovat yleisiä suomalaisissa puutarhoissa.
 7. Säleikköhedelmät kuten kiivi: Nämä hedelmät tarvitsevat paljon aurinkoa ja ne pitää suojata kylmältä talvelta, mutta niitä voidaan kasvattaa Suomessa kasvihuoneissa tai sisätiloissa.

Kasvihuoneessa voidaan kasvattaa myös monia muita hedelmiä, jotka eivät normaalisti menesty Suomen ilmastossa, kuten viinirypäleet, persikat ja viikunat. Kasvihuone tarjoaa lämpimämmän ja suojaisemman ympäristön, joka mahdollistaa näiden hedelmien kasvatuksen.

Miten rakennan kasivhuoneen kotipuutarhaan?

Kasvihuoneen rakentaminen kotipuutarhaan on projekti, joka vaatii huolellista suunnittelua ja hieman käsityötaitoja. Tässä yksinkertainen ohje:

 1. Suunnittelu ja lupamenettelyt: Ensin sinun tulee suunnitella kasvihuoneen koko, muoto ja materiaalit sekä sen sijainti pihalla. Suunnittele niin, että kasvihuone saa mahdollisimman paljon aurinkoa, mutta se on myös suojassa tuulelta. Tarkista myös tarvitsetko rakennusluvan kasvihuoneen pystyttämiseen.
 2. Tarvikkeet: Hanki tarvittavat materiaalit. Kasvihuoneet voidaan rakentaa monista eri materiaaleista, kuten puusta, metallista, muovista tai lasista. Tarvitset myös perustukset, kuten betonilaatat tai harkot. Pohdi myös tarvitsetko muita tarvikkeita, kuten lämmitys- tai kastelujärjestelmän.
 3. Perustukset: Merkitse maahan kasvihuoneen sijainti. Kaiva perustusten kohdalta maata pois ja asenna perustukset.
 4. Runko: Rakenna kasvihuoneen runko valitsemastasi materiaalista. Tämä vaihe voi vaatia ruuvaamista, naulaamista tai hitsaamista riippuen materiaalista.
 5. Seinät ja katto: Asenna seinä- ja kattomateriaalit rungon päälle. Jos käytät lasia tai muovia, varmista, että kaikki liitokset ovat tiiviitä ja vettäpitäviä.
 6. Ovi: Asenna ovi ja varmista, että se avautuu ja sulkeutuu sujuvasti.
 7. Sisustus: Lopuksi voit laittaa kasvihuoneeseen hyllyjä tai telineitä kasveja varten.
 8. Kastelu ja lämmitys: Kasvihuoneessa voi olla hyötyä automaattisesta kastelujärjestelmästä sekä lämmityksestä, jos haluat pidentää kasvukautta.

Muista, että kasvihuoneen tulee olla riittävän iso, jotta siellä on mukava työskennellä ja kasvit voivat kasvaa. Kasvihuoneen rakentaminen vaatii jonkin verran vaivaa, mutta lopputulos voi olla erittäin palkitseva.

Ideoita kasvihuoneessa kasvatettaviksi kasveiksi

Kasvihuone tarjoaa laajat mahdollisuudet kasvattaa monia erilaisia kasveja, joita ei normaalisti pystyisi kasvattamaan Suomessa avomaalla. Kasvihuoneessa voit hallita lämpötilaa, kosteutta ja valoa paremmin kuin ulkona, mikä mahdollistaa monien lämpöä rakastavien kasvien kasvatuksen. Tässä muutamia esimerkkejä kasveista, jotka voit kasvattaa kasvihuoneessa Suomessa:

 1. Vihannekset: Tomatit, kurkut, paprikat ja chilit ovat erittäin suosittuja kasvihuonekasveja. Ne tarvitsevat paljon lämpöä ja valoa, jota kasvihuone tarjoaa.
 2. Yrtit: Basilika, korianteri, rosmariini ja muut yrtit viihtyvät hyvin kasvihuoneessa. Nämä yrtit voivat olla hieman herkkiä kylmälle, joten kasvihuoneessa ne voivat kasvaa paremmin kuin ulkona.
 3. Salaatit ja pinaatti: Nämä vihreät kasvavat nopeasti ja niitä voidaan korjata useita kertoja kauden aikana. Ne myös sietävät hieman viileämpää ilmastoa, joten ne voidaan istuttaa kasvihuoneeseen aikaisin keväällä.
 4. Mauste- ja lääkekasvit: Esimerkiksi inkivääri, kurkuma ja sitruunaruoho voivat kasvaa hyvin kasvihuoneessa.
 5. Eksoottiset kasvit: Kasvihuoneessa voit kokeilla kasvattaa myös eksoottisia kasveja, jotka normaalisti tarvitsevat trooppisen ilmaston. Esimerkiksi monet orkideat, bromeliadit ja tillandsiat voivat viihtyä hyvin kasvihuoneessa.
 6. Kukkivat kasvit: Esimerkiksi pelargonit, petuniat ja begoniat ovat suosittuja kasvihuonekasveja, jotka tuovat väriä ja tuoksua kasvihuoneeseen.

Jätä kommentti