Mistä ruoasta saa eniten C-vitamiiniä?

C-vitamiini on tärkeä ravintoaine, joka tukee monia kehon toimintoja, kuten immuunijärjestelmää ja kollageenin tuotantoa. Vaikka monet ihmiset liittävät C-vitamiinin ensisijaisesti appelsiineihin, on olemassa monia muita hedelmiä ja vihanneksia, jotka sisältävät korkeamman määrän C-vitamiinia. Tässä on muutamia esimerkkejä:

  1. Mustaherukka: Tämä marja on erittäin korkea C-vitamiinipitoisuus, jopa enemmän kuin appelsiinissa.
  2. Kiwi: Yksi keskikokoinen kiwi voi sisältää kaiken päivittäisen C-vitamiinitarpeen.
  3. Paprika: Erityisesti punainen paprika on hyvin korkea C-vitamiinipitoisuus.
  4. Guava: Tämä trooppinen hedelmä on erittäin rikas C-vitamiinissa.
  5. Parsakaali: Tämä vihannes sisältää merkittävän määrän C-vitamiinia.
  6. Mansikat: Mansikat ovat toinen marja, joka on hyvä C-vitamiinin lähde.
  7. Sitruuna ja muut sitrushedelmät: Sitruunat ja muut sitrushedelmät, kuten greippi ja mandariinit, ovat hyviä C-vitamiinin lähteitä.
  8. Havupuu (kataja) marjat: Nämä marjat ovat tunnettuja korkeasta C-vitamiinipitoisuudestaan.
  9. Kakadu luumu: Tämä Australiasta kotoisin oleva hedelmä on yksi maailman korkeimman C-vitamiinipitoisuuden omaava hedelmä, mutta se ei ole laajalti saatavilla monissa maissa.
  10. Acerola-kirsikka: Tämä pieni punainen hedelmä sisältää uskomattoman paljon C-vitamiinia, mutta se on harvinaisempi ja voi olla vaikea löytää joistakin paikoista.

Huomaa, että C-vitamiinipitoisuudet voivat vaihdella eri lajikkeiden ja kasvuolosuhteiden mukaan, ja C-vitamiini saattaa menettää tehoaan ruoanlaiton aikana, varsinkin jos ruokaa kuumennetaan korkeissa lämpötiloissa tai pitkään. Raakana tai kevyesti höyrytettyinä nautittuna nämä hedelmät ja vihannekset säilyttävät parhaiten C-vitamiinipitoisuutensa.


Tässä on taulukko, joka esittää joitakin kasveja ja niiden arvioidun C-vitamiinipitoisuuden per 100 grammaa:

KasviC-vitamiinipitoisuus (mg/100g)
Kakadu luumu2300-3150
Acerola-kirsikka1677
Rohtosuolaheinä1300
Mustaherukka181
Kiwi93
Parsakaali89
Guava228
Mansikat59
Sitruuna53
Appelsiini53
Punainen paprika127
Vihreä paprika80
Lehtikaali120
Persilja133
Paljonko tarvitsen C-vitamiiniä päivässä?

C-vitamiinin päivittäinen tarve voi vaihdella iän, sukupuolen ja elämäntilanteen (esimerkiksi raskauden tai imetyksen) mukaan. Yleiset suositukset aikuisille ovat seuraavat:
Aikuiset miehet: 90 milligrammaa päivässä
Aikuiset naiset: 75 milligrammaa päivässä
Raskaana olevat naiset: 85 milligrammaa päivässä
Imettävät naiset: 120 milligrammaa päivässä

C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joten keho ei varastoi sitä suuria määriä. Siksi sitä tarvitaan säännöllisesti ravinnosta. C-vitamiinia löytyy monista hedelmistä ja vihanneksista, joten terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio auttaa usein täyttämään päivittäiset vitamiinitarpeet.
On myös tärkeää huomata, että vaikka suuret määrät C-vitamiinia ovat yleensä turvallisia, ne voivat joissakin tapauksissa aiheuttaa ruoansulatuskanavan häiriöitä, kuten ripulia tai vatsakipua, erityisesti jos otetaan suuria määriä C-vitamiinia lisäravinteena.
Kuten aina, on tärkeää keskustella lääkärin tai ravitsemusasiantuntijan kanssa, jos sinulla on kysyttävää ravitsemustarpeistasi tai jos harkitset ravintolisän ottamista.

Jätä kommentti