Missä on Suomen parhaat vaelluskohteet?

Suomessa on lukuisia upeita vaelluskohteita. Tässä muutama, joita suositellaan usein:

 1. Karhunkierros, Kuusamo: Tämä on Suomen tunnetuin vaellusreitti ja se on 82 kilometriä pitkä. Matkan varrella on upeita luonnonnähtävyyksiä, kuten Oulangan kanjoni ja Kiutaköngäs-kosket.
 2. Hetta-Pallas, Enontekiö: Hetta-Pallaksen reitti on yksi Suomen vanhimmista ja suosituimmista vaellusreiteistä. 55 kilometrin matka tarjoaa upeat näköalat Tunturi-Lapin maisemiin.
 3. Kevon reitti, Utsjoki: Tämä 63 kilometrin reitti vie vaeltajan läpi Kevon luonnonpuiston, joka on yksi Euroopan suurimmista kanjonialueista.
 4. Urho Kekkosen kansallispuisto, Sodankylä: Urho Kekkosen kansallispuistossa on useita eri vaellusreittejä, jotka sopivat eri tasoisille vaeltajille. Puistossa voi kokea Lapin erämaan parhaimmillaan.
 5. Päijänteen kansallispuisto, Padasjoki: Päijänteen kansallispuisto tarjoaa erinomaiset puitteet vesiretkeilyyn ja saarivaelluksiin. Puisto sijaitsee Päijänteen sydämessä ja sisältää useita upeita saaria.
 6. Repoveden kansallispuisto, Kouvola: Repoveden kansallispuisto tarjoaa monipuolisia vaellusmahdollisuuksia eteläisessä Suomessa. Puistossa voi ihailla monipuolista metsäluontoa ja upeita järvimaisemia.

Muistathan, että luonnossa liikkuessa on tärkeää noudattaa jokamiehenoikeuksia ja -velvollisuuksia sekä kunnioittaa luontoa. On myös hyvä varmistaa, että oma varustus ja taidot vastaavat suunnitellun reitin vaatimuksia.

Helpot yhden päivän vaelluskohteet:

 1. Nuuksio kansallispuisto, Espoo: Nuuksion kansallispuistossa on useita lyhyitä reittejä, kuten Haukkalampi-Pirttimäki tai Klassarinkierros, jotka ovat noin 3-5 kilometriä pitkiä ja tarjoavat upeita metsä- ja järvimaisemia.
 2. Päijänne kansallispuisto, Asikkala: Päijänteen kansallispuistossa on monia lyhyitä reittejä, kuten Kelvenne, joka on noin 4,5 kilometriä pitkä ja kulkee kauniin saariston läpi.
 3. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, Kittilä: Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on useita lyhyitä reittejä, kuten Hannukuru, joka on noin 4 kilometriä pitkä ja tarjoaa upeat tunturimaisemat.
 4. Koli kansallispuisto, Lieksa: Kolilla on monia lyhyitä vaellusreittejä, kuten Akka-Koli, joka on noin 2 kilometriä pitkä ja vie sinut Kolin huipulle, josta avautuu upeat näkymät.
 5. Leivonmäen kansallispuisto, Joutsa: Leivonmäen kansallispuistossa on monia lyhyitä reittejä, kuten Keskisen Kankaan kierros, joka on noin 4 kilometriä pitkä ja kulkee läpi kauniin metsämaiseman.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä lyhyistä ja helppokulkuisista vaelluskohteista Suomessa. Muista tarkistaa reittien kartat ja vaikeustaso ennen retkeä ja varustaudu asianmukaisesti.

Muistilista vaellukselle

On tärkeää valmistautua asianmukaisesti varmistaakseen turvallisen ja mukavan retken. Tässä on muistilista, joka auttaa sinua valmistautumaan vaellukselle:

 1. Suunnittele reitti: Tutki etukäteen vaellusreittiä ja hanki kartat tai navigointivälineet. Tarkista reitin pituus, vaikeustaso ja mahdolliset nähtävyydet tai leiripaikat matkan varrella.
 2. Tarkista sääennuste: Seuraa sääennusteita ennen vaellusta ja päivitä tietosi viime hetkellä. Valitse varusteet ja vaellusajankohta sen mukaan, mitä sääolosuhteita odotetaan.
 3. Varusteet: Pakkaa tarvittavat varusteet, kuten retkikartat, kompassi, ensiapuvälineet, riittävästi vettä ja eväitä, hyvät retkikengät, säänmukainen vaatetus, makuupussi ja teltta (jos yövyt luonnossa).
 4. Tiedota: Kerro jollekin luotettavalle henkilölle suunnitellusta reitistäsi, retken kestosta ja ilmoita heille, kun olet palannut turvallisesti. Jos mahdollista, ota mukaan matkapuhelin tai hätäviestintälaitteet.
 5. Pysy poluilla: Noudata opasteita ja pysy merkityillä vaelluspoluilla. Älä lähde eksymään tai poikkea reitiltä, ellei sinulla ole riittävää kokemusta ja tiedät, miten navigoida maastossa.
 6. Turvallisuus: Harjoittele turvallista retkeilyä ja vaellusta. Pidä riittävä etäisyys reunoihin, varo mahdollisia vaaranpaikkoja ja noudata luonnon suojeluohjeita. Vältä riskialttiita tilanteita.
 7. Ekologinen vastuullisuus: Pidä luonto puhtaana keräämällä roskat mukanasi ja kunnioita luonnonrauhaa. Älä roskaa tai vahingoita ympäristöä.
 8. Kunnioita eläimiä: Pidä etäisyyttä villieläimiin ja älä syötä niitä. Käytä tarvittaessa eläinten torjunta-aineita (esim. hyönteiskarkotteet) ja noudata mahdollisia paikallisia suosituksia.
 9. Fyysinen kunto: Valmistaudu fyysisesti vaellukseen. Kehitä kestävyyttä ja vahvista lihaksia, jotka kärsivät vaelluksen aikana, kuten jalkalihakset ja selkä.
 10. Nauti matkasta: Rentoudu, nauti luonnosta ja pysähdy välillä ihailemaan maisemia. Vaellus on loistava tapa nauttia ulkoilmasta ja kokea uusia seikkailuja.

Jätä kommentti