Missä on Suomen parhaat sukelluskohteet?

Suomessa on monia upeita sukelluskohteita, erityisesti järvissä ja merissä. Tässä on muutamia suosittuja sukelluskohteita Suomessa:

 1. Nauvo: Nauvo sijaitsee Saaristomerellä ja tarjoaa upeita sukellusmahdollisuuksia. Alueella on monia hyvin säilyneitä hylyksiä, kuten sotilaskuljetusalus Jussarö ja hinaaja Alfons Håkans.
 2. Kuutinkanava: Kuutinkanava sijaitsee Lohjanjärvellä ja tarjoaa kiehtovia sukellusmahdollisuuksia. Kanava on rakennettu kivisillan päälle ja tarjoaa monipuolista vedenalaista elämää.
 3. Löparön hylky: Löparön hylky sijaitsee Ahvenanmaalla. Se on 1800-luvulla uponnut höyryalus, joka tarjoaa mielenkiintoisen sukelluskokemuksen.
 4. Kallan saaret: Kallan saaret sijaitsevat Päijänteen järvellä ja tarjoavat upeat puitteet sukellukseen. Alueella on kauniita seinämiä, kallioisia rantoja ja monipuolista vedenalaista elämää.
 5. Pyhäjärvi: Pyhäjärvi on Suomen toiseksi suurin järvi ja tarjoaa mielenkiintoisia sukelluskohteita. Järvestä löytyy erilaisia hylyksiä, kuten höyrylaiva Tarjanne ja alus S/S Kuru.

On tärkeää muistaa, että sukellus on harrastuksena vaativa ja vaatii asianmukaista koulutusta sekä varusteita. Suosittelen aina sukeltamaan pätevän sukellusoppaan tai seuran kanssa, jotta turvallisuus varmistetaan ja voit nauttia sukelluskokemuksesta täysin.

Paljonko sukellusharrastus maksaa?

Sukellusharrastuksen hinta voi vaihdella suuresti riippuen useista tekijöistä, kuten sijainnista, sukelluskoulutuksesta, varusteista ja sukellusmatkoista. Tässä on joitain kustannuksia, jotka tulee ottaa huomioon sukellusharrastusta aloittaessa:

 1. Sukelluskoulutus: Sukelluksen peruskurssi (Open Water Diver) maksaa yleensä noin 300-500 euroa, sisältäen teoriaopetuksen, allasharjoitukset ja avovesiharjoitukset. Jatkokurssit ja erikoiskurssit voivat maksaa lisää.
 2. Sukellusvarusteet: Sukellusvarusteiden hinta vaihtelee suuresti. Perusvarusteisiin kuuluvat sukellusmaski, snorkkeli, räpylät, sukelluspuvut ja paineilmajärjestelmä (regulaattori ja mittarit). Varusteiden hinnat voivat vaihdella muutamasta sadasta eurosta useisiin tuhansiin euroihin.
 3. Sukelluslaitteiden huolto: Sukelluslaitteiden säännöllinen huolto ja tarkastus ovat tärkeitä turvallisuuden kannalta. Huoltokustannukset vaihtelevat laitteiden tyypin ja valmistajan mukaan, mutta suunnilleen arviolta vuosihuolto voi maksaa 100-200 euroa.
 4. Sukelluslisenssit: Jotkut sukelluskohteet ja sukellusseurat saattavat veloittaa lisenssimaksuja sukeltamisesta. Nämä maksut vaihtelevat kohteesta riippuen.
 5. Sukellusmatkat: Sukellusmatkojen kustannukset vaihtelevat matkakohteen, matkan keston ja majoituksen mukaan. Sukellusmatkoihin voi sisältyä sukelluksia, majoitusta, ruokailuja ja kuljetuksia. Sukellusmatkojen hinnat voivat vaihdella muutamasta sadasta eurosta tuhansiin euroihin.

On tärkeää ottaa huomioon, että nämä ovat vain suuntaa-antavia hintoja, ja kustannukset voivat vaihdella suuresti riippuen omista tarpeista ja valinnoista. Kannattaa myös huomioida jatkuvat kulut, kuten sukellusluvat, ilmakaasut, matkakulut ja sukellusvakuutus.

Sukelluskohteita Euroopassa

Euroopassa on paljon upeita sukelluskohteita, joista löytyy erilaisia vedenalaisia maisemia, hylyjä ja runsasta merielämää. Tässä on muutamia esimerkkejä Euroopan sukelluskohteista:

 1. Silfra, Islanti: Silfra on ainutlaatuinen sukelluskohde Thingvellirin kansallispuistossa Islannissa. Siellä voit sukeltaa mannerlaattojen väliseen raossa, jossa on kristallinkirkas vesi ja upea näkyvyys.
 2. Kroatian saaret: Kroatian Adrianmerellä sijaitsevat saaret, kuten Vis, Hvar ja Korčula, tarjoavat monipuolisia sukellusmahdollisuuksia kauniissa Välimeren ympäristössä.
 3. Azorit, Portugali: Azorien saaristo Portugalin rannikolla tarjoaa upeita sukelluskohteita, kuten upeat mereiset kraatterit, merenpohjan rotkot ja rikkaan merielämän.
 4. Costa Brava, Espanja: Costa Bravan rannikko Espanjassa tarjoaa kiehtovia sukelluskohteita, joissa on kivimuodostelmia, luolia ja monipuolista vedenalaista elämää.
 5. Malta: Malta ja sen ympäristöön kuuluvat saaret, kuten Gozo ja Comino, ovat tunnettuja kirkkaasta vedestään, sukellusluolistaan ja monista hylyistään, kuten HMS Maori ja MV Karwela.
 6. Ranskan Riviera: Ranskan Rivieran rannikolla Välimerellä on useita mielenkiintoisia sukelluskohteita, kuten rannikon koralliriutat, luolat ja hylyt.
 7. Skotlannin Hebridit: Skotlannin Hebridit tarjoavat upeita sukellusmahdollisuuksia, mukaan lukien vedenalaiset seinämät, hylyt ja upeat merenelävät.
 8. Maltan saaristo, Kreikka: Kreikan saaret, kuten Kreeta, Rodos ja Zakynthos, tarjoavat upeat sukellusmahdollisuudet kauniissa Välimeren ympäristössä.

Jätä kommentti