Missä on Suomen parhaat sienestyspaikat?

Suomessa on monia hyviä sienestyspaikkoja, ja paras paikka riippuu osittain siitä, minkälaista sientä olet etsimässä ja missä päin maata olet. Suosituimpia sienestysalueita Suomessa ovat yleensä metsät ja sienireitit, joita on merkitty eri puolille maata. Tässä on muutamia hyviä sienestysalueita eri puolilla Suomea:

  1. Nuuksion kansallispuisto, Etelä-Suomi: Nuuksio on lähellä Helsinkiä ja tarjoaa monipuolisia sienestysmahdollisuuksia. Alueella on useita järviä ja metsiä, joissa voi etsiä muun muassa suppilovahveroita ja herkkutatteja.
  2. Kainuu: Kainuun alueella pohjoisessa on runsaasti metsiä ja järviseutuja, joissa voi löytää erilaisia sienilajeja, kuten kantarelleja ja karvarouskuja.
  3. Pohjois-Karjala: Tämä alue tarjoaa hyviä mahdollisuuksia sienestykseen, erityisesti syksyllä. Patvinsuon kansallispuisto ja muut luonnonsuojelualueet ovat suosittuja sienestyskohteita.
  4. Lappi: Lapissa voit sienestää kauniissa tunturimaisemissa. Siellä voi löytää esimerkiksi kantarelleja ja rouskuja.
  5. Itä-Suomi: Itä-Suomen metsäiset alueet, kuten Kuhmo ja Lieksa, ovat tunnettuja sienestyspaikoista. Täältä voi löytää monia erilaisia sienilajeja, kuten herkkutatteja ja kantarelleja.

Muista kuitenkin, että sienestys on säänneltyä toimintaa, ja sinun tulee noudattaa Suomen sienilakia ja alueellisia sääntöjä. Ole erityisen varovainen, jos et ole varma sienen tunnistamisesta, sillä osa sienistä voi olla myrkyllisiä. On suositeltavaa ottaa mukaan sienikirja tai sieniopas, jotta voit tunnistaa sienet oikein, ja tarvittaessa voit kysyä neuvoa paikallisilta sieniasiantuntijoilta tai sienineuvojilta.

Mitkä sienet ovat syötäviä?

Myrkylliset sienetSyötävät sienet
Amanita phalloides (Hukkatahtrisieni)Cantharellus cibarius (Kantarelli)
Gyromitra spp. (Kavalasienet)Boletus edulis (Herkkutatti)
Inocybe spp. (Vaaleasupparit)Leccinum spp. (Rouskut)
Cortinarius spp. (Kärpässienet)Agaricus bisporus (Tavallinen herkkusieni)
Amanita muscaria (Punakärpässieni)Lactarius spp. (Maitohapero)
Clitocybe rivulosa (Vesiherne)Craterellus cornucopioides (Suppilovahvero)
Galerina spp. (Pihtisienet)Pleurotus ostreatus (Osterivinokas)
Gympie spp. (Valkokaavunen)Tricholoma matsutake (Lupiini)
Mikä on arvokkain sieni Suomessa?

Sienien arvo Suomessa voi vaihdella kauden ja saatavuuden mukaan, mutta joitain arvokkaimpia sieniä ovat herkkutatti (Boletus edulis), kantarelli (Cantharellus cibarius) ja suppilovahvero (Craterellus cornucopioides). Nämä sienet ovat suosittuja ja arvostettuja ruokasieniä ja niitä kerätään laajasti ympäri maata.

Hinnat voivat vaihdella alueittain ja vuodenajan mukaan, mutta tässä on esimerkkinä suuntaa antava sienihinnasto keskeltä sienisesonkia (syksy):

  1. Herkkutatti (Boletus edulis): 10–20 euroa per kilogramma
  2. Kantarelli (Cantharellus cibarius): 8–15 euroa per kilogramma
  3. Suppilovahvero (Craterellus cornucopioides): 15–30 euroa per kilogramma
  4. Karvarousku (Lactarius torminosus): 10–20 euroa per kilogramma
  5. Mustatorvisieni (Tuber aestivum): 40–80 euroa per kilogramma (mustatorvisieni on erityisen arvostettu ja harvinainen)

Jätä kommentti