Missä ammateissa tienaa tulevaisuudessa parhaiten?

Ennustaminen on aina haastavaa, mutta voimme tehdä joitakin oletuksia sen perusteella, mitkä trendit vaikuttavat työmarkkinoihin. Vuonna 2023 ja tulevaisuudessa parhaiten palkattujen ammattien joukossa voi olla seuraavia:

 1. Tekoälyn asiantuntijat: Tekoäly on yksi nopeimmin kasvavista ja kysytyimmistä teknologioista. Tekoälyn asiantuntijat, kuten data-analyytikot, koneoppimisinsinöörit ja tekoälykonsultit, tulevat todennäköisesti olemaan erittäin kysyttyjä.
 2. Kvanttilaskennan asiantuntijat: Kvanttitietokoneet voivat mullistaa laskennan tapaa ja niiden kehitys on nopeaa. Asiantuntijat, jotka osaavat työskennellä kvanttitietokoneiden kanssa, voivat odottaa hyviä palkkoja.
 3. Biotech- ja geneettiset insinöörit: Biotechnologia ja geneettinen muokkaus, kuten CRISPR, ovat merkittäviä kasvualoja. Geneettisten insinöörien, jotka työskentelevät esimerkiksi henkilökohtaisen lääketieteen tai synteettisen biologian parissa, voi odottaa saavan hyvää palkkaa.
 4. Lääkärit ja erikoislääkärit: Lääketieteen alan ammatit ovat perinteisesti olleet korkeasti palkattuja, ja tämä trendi todennäköisesti jatkuu tulevaisuudessa, erityisesti erikoisaloilla, kuten neurologia, kardiologia, ja plastiikkakirurgia.
 5. Kestävän kehityksen asiantuntijat: Ilmastonmuutos ja kestävä kehitys ovat suuria globaaleja haasteita. Asiantuntijat, jotka osaavat suunnitella ja toteuttaa kestäviä ratkaisuja, voivat odottaa hyvää palkkaa.
 6. Kyberturvallisuuden asiantuntijat: Kyberrikollisuuden kasvu tekee kyberturvallisuudesta erittäin tärkeän alueen. Asiantuntijat, jotka pystyvät suojaamaan organisaatioita kyberuhkilta, ovat erittäin kysyttyjä.

Muista, että vaikka palkka on tärkeä tekijä, sen ei pitäisi olla ainoa harkittava asia uraa valittaessa. Kiinnostuksen kohteet, intohimo ja työn tyytyväisyys ovat myös tärkeitä tekijöitä. Lisäksi tarvitaan oikea koulutus ja taidot päästäkseen näihin korkeasti palkattuihin asemiin.

Mihin ammattiin minun kannattaa opiskella Suomessa?

Ammattivalinta on henkilökohtainen päätös, joka riippuu monista tekijöistä, kuten omista kiinnostuksen kohteistasi, taidoistasi, arvoistasi ja uratavoitteistasi. Tässä on kuitenkin joitakin ammatteja ja aloja, jotka näyttävät lupaavilta Suomessa tulevaisuudessa:

 1. Teknologia-ala: Kuten edellä mainittiin, tekoälyn, koneoppimisen, kvanttitietojen ja kyberturvallisuuden kaltaiset alat ovat kasvussa. Lisäksi ohjelmistosuunnittelu ja -kehitys, pilvipalvelut ja verkkosuunnittelu ovat myös tärkeitä aloja.
 2. Terveydenhuolto: Suomi, kuten monet muut maat, kohtaa ikääntyvän väestön haasteita, joten terveydenhuoltoalan ammattilaiset, kuten lääkärit, sairaanhoitajat ja fysioterapeutit, ovat todennäköisesti kysyttyjä.
 3. Vihreä teknologia: Kestävä kehitys ja ilmastonmuutoksen torjuminen ovat tärkeitä kysymyksiä, ja niillä on suuri vaikutus tulevaisuuden työpaikkoihin. Ammattilaiset, jotka pystyvät kehittämään ja toteuttamaan kestäviä ratkaisuja, ovat todennäköisesti kysyttyjä.
 4. Koulutus: Koulutus on aina tärkeää, ja opettajat ja kouluttajat ovat yleensä kysyttyjä. Erityisesti STEM-aiheiden (tiede, teknologia, insinööritiede, matematiikka) opettajat voivat olla erityisen kysyttyjä.
 5. Biotech- ja geneettinen insinöörintyö: Kuten edellä mainittiin, nämä ovat merkittäviä kasvualoja, joilla on suuri potentiaali.

On tärkeää tehdä perusteellista tutkimusta ja harkintaa ennen uravalinnan tekemistä. Voit keskustella uraneuvojan kanssa, tutkia eri ammattien tulevaisuuden näkymiä ja keskustella ammattilaisten kanssa alalla, jota harkitset. Tärkeintä on löytää jotain, joka sopii sinulle ja josta olet intohimoinen.

Missä ammateissa tienaa parhaiten Suomessa?

 1. Erikoislääkärit: Kardiologit, neurologit, ortopediset kirurgit ja muut erikoistuneet lääkärit tienaavat yleensä hyvin Suomessa, koska nämä ammatit vaativat paljon koulutusta ja ne ovat vastuullisia ja vaativia töitä.
 2. Yritysjohtajat: Suuryritysten toimitusjohtajat ja ylemmän johdon jäsenet ovat myös korkean tulotason ammatteja. Palkka voi koostua useista eri osista, kuten peruspalkasta, bonuksista ja osakevaihtoehdoista.
 3. IT-asiantuntijat: Suomessa, kuten muuallakin maailmassa, IT-alan asiantuntijat, kuten ohjelmistosuunnittelijat ja tietoturvallisuuden asiantuntijat, voivat saada hyvän palkan.
 4. Pankki- ja rahoitusalan asiantuntijat: Investointipankkiirit, rahoituspäälliköt ja riskianalyytikot ovat myös korkeasti palkattuja ammatteja.
 5. Laki- ja patenttiasiamiehet: Patenttiasiamiehet ja erityisesti yritysjuridiikan erikoistuneet lakimiehet voivat myös saada hyvän palkan.
 6. Insinöörit: Erityisesti tiettyjen erikoistuneiden alojen, kuten lento- ja avaruustekniikan tai biotekniikan insinöörit, voivat tienata hyvin.

On tärkeää huomata, että nämä ovat vain keskimääräisiä tuloja, ja todelliset tulot voivat vaihdella suuresti. Korkeampi palkka ei välttämättä tarkoita suurempaa työtyytyväisyyttä, ja monet muut tekijät, kuten työn ja elämän tasapaino, työympäristö ja työtehtävien merkitys, ovat myös tärkeitä. Lisäksi korkeasti palkatut työt vaativat yleensä laajan koulutuksen ja paljon omistautumista.

Keskimääräisiä palkkoja Suomessa:

AmmattiKeskimääräiset kuukausiansiot (brutto)
Lääkärit (erikoislääkärit)9000–11000 €
Yritysjohtajat7000–10000 €
IT-asiantuntijat (esim. ohjelmistosuunnittelijat)4000–6000 €
Laki- ja patenttiasiamiehet5000–7000 €
Insinöörit (esim. kone-, sähkö- tai rakennusinsinöörit)3500–5000 €
Opettajat (esim. lukion opettajat)3200–4000 €
Sairaanhoitajat2500–3500 €
Myynti- ja markkinointitehtävät3000–4500 €
Palvelualojen työntekijät (esim. tarjoilijat, siivoojat)2000–3000 €

Jätä kommentti