Miksi Venäjä hyökkäsi Ukrainaan?

Venäjän ja Ukrainan konfliktin taustalla on useita syitä, jotka liittyvät historiallisiin, poliittisiin, etnisiin ja strategisiin tekijöihin.

 1. Historialliset ja kulttuuriset siteet: Venäjä ja Ukraina jakavat pitkän yhteisen historian, ja monissa tapauksissa ne ovat olleet osa samaa valtiota. Kiovan Rus -valtakunta, joka oli ensimmäinen slaavilaisten kansojen valtio, kattoi alueet, jotka nykyään ovat Venäjää, Ukrainaa ja Valko-Venäjää. Myöhemmin, sekä Venäjä että Ukraina olivat osa Venäjän keisarikuntaa ja Neuvostoliittoa.
 2. Etniset ja kielelliset jännitteet: Ukrainan väestö koostuu sekä ukrainankielisistä että venäjänkielisistä kansalaisista, ja jännitteet näiden ryhmien välillä ovat joskus kärjistyneet. Erityisesti itäisessä Ukrainassa ja Krimillä on suuri venäjänkielinen väestö.
 3. Geopoliittiset intressit: Ukrainan sijainti Venäjän ja Euroopan unionin välissä tekee siitä strategisesti tärkeän. Venäjä on ollut huolissaan Ukrainan läheisemmistä suhteista länteen, mukaan lukien mahdollisuus liittyä Natoon ja Euroopan unioniin.
 4. Krimin niemimaa: Krimin niemimaa on strategisesti tärkeä alue, jossa Venäjän laivasto on pitänyt tukikohtaa vuodesta 1783. Venäjä liitti Krimin itseensä vuonna 2014, jota ei kansainvälisesti tunnustettu ja joka johti jännitteiden kärjistymiseen.
 5. Sisäpoliittiset tekijät: Venäjän toimet Ukrainassa voivat myös heijastaa sisäpoliittisia tekijöitä, kuten tarvetta ylläpitää kansallista yhtenäisyyttä tai hallituksen suosiota.

Konflikti alkoi vuonna 2014, kun Ukrainan hallitus päätti lähentyä EU:n suuntaan, mikä johti mielenosoituksiin ja lopulta presidentin vallasta syrjäyttämiseen. Tämä herätti voimakkaita tunteita sekä Venäjällä että Ukrainassa, ja johti Krimin niemimaan liittämiseen Venäjään ja sotaan Itä-Ukrainassa. Tämä on kuitenkin monimutkainen konflikti, johon vaikuttavat monet tekijät, ja sen ymmärtäminen täysin vaatii syvällistä perehtymistä alueen historiaan ja politiikkaan.

Tiivistelmä Ukrainan historiasta

Ukrainan historia on monimutkainen ja sen juuret ulottuvat syvälle menneisyyteen. Tässä on tiivistelmä Ukrainan historiasta:

 1. Varhainen historia (900-luku – 1240): Kiovan Rus oli yksi varhaisimmista Itä-Euroopan valtioista, joka kattoi alueet nykyisestä Ukrainasta, Venäjästä ja Valko-Venäjästä. Sen pääkaupunki oli Kiova, ja se kehittyi 900-luvulla kukoistavaksi kulttuurikeskukseksi.
 2. Mongolien valloitus (1240 – 1362): Kiovan Rus hajosi Mongolien hyökkäyksen seurauksena 1200-luvulla. Suurin osa Ukrainan alueesta tuli osaksi Liettuan suuriruhtinaskuntaa 1300-luvulla.
 3. Puolan-Liettuan valtakunta (1386 – 1569): Monet Ukrainan alueet kuuluivat Puolan-Liettuan yhteisvaltioon. Tämä aikakausi vaikutti merkittävästi Ukrainan kulttuuriin, erityisesti läntisessä Ukrainassa.
 4. Kasakkakauden (1648 – 1793): Tänä aikana Ukrainan kasakat aloittivat kapinan Puolan hallintoa vastaan, mikä johti osittaiseen itsenäisyyteen. Tämä kausi tunnetaan nimellä ”Kiovan Hetmanate”.
 5. Venäjän keisarikunta (1793 – 1917): Suurin osa Ukrainasta liitettiin Venäjän keisarikuntaan jakamisissa, jotka tapahtuivat 1700-luvun lopulla ja 1800-luvulla.
 6. Ensimmäinen maailmansota ja vallankumous (1917 – 1922): Ensimmäisen maailmansodan ja Venäjän vallankumouksen jälkimainingeissa Ukraina julistautui itsenäiseksi, mutta joutui lopulta osaksi Neuvostoliittoa.
 7. Neuvostoliiton aika (1922 – 1991): Neuvostoliiton aikana Ukraina kärsi useista traumoista, kuten nälänhädästä (Holodomor) 1930-luvulla ja Tšernobylin ydinonnettomuudesta 1986. Toisaalta Ukraina teollistui ja sen infrastruktuuri kehittyi merkittävästi.
 8. Itsenäisyys (1991 – nykypäivä): Ukraina julistautui itsenäiseksi Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1991. Itsenäisen Ukrainan historiaan kuuluu sekä taloudellista kehitystä että poliittista epävakautta, mukaan lukien Oranssi vallankumous 2004 ja Euromaidan-protestit 2013-2014. Vuonna 2014 Krimin niemimaa liitettiin Venäjään, mikä johti sotaan Itä-Ukrainassa.

Jätä kommentti