Mikä on maailman paras pannukakku?

Maailman paras pannukakku on tietysti subjektiivinen käsite, koska makuja on monia. Kuitenkin, erittäin suosittu pannukakku on amerikkalainen pannukakku, joka tunnetaan pehmeästä, ilmavasta koostumuksestaan ja sen kyvystä imeä itseensä vaahterasiirappia.

Tässä on yksinkertainen resepti kokeiltavaksi:

Ainekset:

 • 3 dl jauhoja
 • 2 rkl sokeria
 • 1/2 tl suolaa
 • 3 tl leivinjauhetta
 • 2 kananmunaa
 • 2 dl maitoa
 • 2 rkl sulatettua voita
 • Lisäksi: vaahterasiirappia, tuoreita marjoja tai hedelmiä, kermavaahtoa

Ohjeet:

 1. Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa.
 2. Riko kananmunat toiseen kulhoon ja vatkaa rikki. Lisää maito ja sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi.
 3. Kaada nestemäinen seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita varovasti tasaiseksi. Vältä liiallista sekoittamista, jotta taikina ei menetä ilmavuuttaan.
 4. Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja lisää vähän voita tai öljyä.
 5. Kaada pannulle noin 1 dl taikinaa per pannukakku. Paista kunnes pinnalla näkyy kuplia, käännä ja paista toinen puoli kullanruskeaksi.
 6. Tarjoile pannukakut heti, vaahterasiirapin, tuoreiden marjojen tai hedelmien ja kermavaahdon kanssa.

Toisaalta, monissa maissa on omat ainutlaatuiset versiot pannukakuista, kuten ranskalainen crêpe, suomalainen lettu tai venäläinen blini, jotka kaikki ovat herkullisia omalla tavallaan. Maailman paras pannukakku voi siis löytyä kokeilemalla erilaisia reseptejä ja löytämällä sen, joka parhaiten maistuu juuri sinulle!

Suomalaisella kotikokki-sivustolla on myös suosittu resepti.

Tässä myös vaihtoehtoinen gluteeniton ja maidoton resepti

Ainekset:

 • 2 dl gluteenitonta jauhoseosta
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 2 rkl sokeria (tai makeutusta oman maun mukaan)
 • 1/2 tl suolaa
 • 2 dl kookosmaitoa
 • 1 rkl öljyä
 • 2 kananmunaa

Ohjeet:

 1. Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa.
 2. Lisää kookosmaito, öljy ja kananmunat. Sekoita tasaiseksi.
 3. Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja lisää vähän öljyä.
 4. Kaada pannulle noin 1 dl taikinaa per pannukakku. Paista kunnes pinnalla näkyy kuplia, käännä ja paista toinen puoli kullanruskeaksi.
 5. Tarjoile pannukakut heti haluamasi lisäkkeiden kanssa, kuten vaahterasiirapin, tuoreiden marjojen tai hedelmien ja maidottoman kermavaahdon kanssa.

Pannukakkujen historia

Pannukakut ovat olleet osa ihmiskunnan ruokavaliota jo tuhansien vuosien ajan, ja niitä voidaan pitää yhtenä vanhimmista ihmisen tuntemista leivonnaisista.

Jo varhaiset esihistorialliset ihmiset valmistivat jonkinlaisia pannukakkuja sekoittamalla jauhoja veteen tai maitoon ja paistamalla seoksen kivellä tai kuuman raudan päällä. Arkeologisten löydösten perusteella tiedämme, että jopa kivikauden ihmiset söivät pannukakkuja.

Pannukakut mainitaan myös useissa antiikin teksteissä. Esimerkiksi antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset söivät pannukakkuja, jotka olivat tehty jauhoista, munista, maidosta ja hunajasta. Myös Raamatussa mainitaan ruokia, jotka muistuttavat pannukakkuja.

Pannukakkuja on monenlaisia ja eri kulttuureissa on omat versionsa. Esimerkiksi Ranskassa syödään ohuita crêpejä, Italiassa crespellejä, Venäjällä blinejä, Yhdysvalloissa ja Kanadassa paksuja ja pehmeitä pannukakkuja, Kiinassa kutsutaan jianbingiksi ja Intiassa dosaksi. Suomessa perinteiset pannukakut ovat usein uunissa paistettuja ja niitä tarjotaan usein jälkiruoaksi tai välipalaksi.

Nykyään pannukakut ovat suosittu aamiaisruoka monissa maissa, ja niitä tarjoillaan usein makeiden lisukkeiden, kuten vaahterasiirapin, marjojen, hedelmien tai kermavaahdon kanssa. Mutta niitä voidaan tarjota myös suolaisina versioina, täytettynä esimerkiksi juustolla, kinkulla tai kasviksilla.

Pannukakut ovat siis todella vanha ruoka, mutta niiden suosio ei ole laantunut. Päinvastoin, pannukakut ovat yhä suosittuja ympäri maailmaa, ja niitä syödään kaikkialla aamiaisesta jälkiruokaan ja kaikkea siltä väliltä.

Jätä kommentti