Mikä on Kiitospäivä?

Kiitospäivä (engl. Thanksgiving Day) on Yhdysvalloissa ja Kanadassa vietetty juhlapäivä, jolloin ihmiset kokoontuvat yhteen kiittääkseen saamastaan sadosta ja ilmaistakseen kiitollisuutensa. Kiitospäivä Yhdysvalloissa vietetään neljännen torstain marraskuuta ja Kanadassa toisen maanantain lokakuuta välillä.

Yhdysvaltojen kiitospäivä juontaa juurensa siirtomaavallan aikaan, kun 1621 Plymouthissa siirtolaiset ja intiaanit viettivät yhdessä kolmen päivän pituisen juhlan kiittääkseen hyvästä sadosta. Kiitospäivästä on tullut tärkeä juhla, joka liittyy yhteiseen ruokailuun, perheen ja ystävien kokoontumiseen, sekä usein myös kiitollisuuden ilmaisemiseen uskonnollisissa tai henkilökohtaisissa konteksteissa.

Perinteisiä kiitospäivän ruokia Yhdysvalloissa ovat kalkkuna, täytettyä kalkkunaa, perunamuusia, kastiketta, puolukkahyytelöä, maissia ja kurpitsapiirakkaa. Juhlaan liittyy myös usein kulkueita, jalkapallo-otteluita ja erilaisia tapahtumia.

Kanadassa kiitospäivää juhlitaan samankaltaisin perintein, mutta ajoitus ja historialliset juuret saattavat vaihdella hieman. Kiitospäivä Kanadassa liittyy usein sadonkorjuuseen ja on myös tärkeä perhejuhla.

Vaikka kiitospäivää vietetään eri aikoina ja eri perintein, se on molemmissa maissa tärkeä tilaisuus ilmaista kiitollisuutta ja viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa.

Mitä Kiitospäivänä tehdään Yhdysvalloissa?

Kiitospäivää vietetään Yhdysvalloissa monin eri tavoin, mutta joitakin yleisiä perinteitä ja aktiviteetteja tähän juhlaan liittyen ovat:

  1. Perheen ja ystävien kokoontuminen: Kiitospäivä on usein tilaisuus, jolloin sukulaiset ja ystävät kokoontuvat yhteen juhlimaan yhdessä. Perhejuhlaan voi kuulua suuri ateria, johon kuuluu perinteisiä kiitospäivän ruokia, kuten kalkkuna, täytettyä kalkkunaa, perunamuusia, kastiketta, puolukkahyytelöä, maissia ja kurpitsapiirakkaa.
  2. Kalkunan paisto: Kalkuna on kiitospäivän päätähti, ja monissa kodeissa perheenjäsenet tai kokki vastaavat kalkunan valmistamisesta. Kalkunan paisto on monille tärkeä rituaali, ja usein siihen liittyy erilaisia mausteita ja täytteitä.
  3. Kiitollisuuden ilmaisu: Kiitospäivä on tilaisuus ilmaista kiitollisuutta ja arvostusta. Monet ihmiset jakavat kiitollisuudenaiheitaan ja kiittävät asioista, joista ovat kiitollisia. Tämä voi tapahtua perheen ja ystävien kesken tai uskonnollisissa yhteyksissä.
  4. Kulkueet: Kiitospäivän kulkueet ovat yleinen näky Yhdysvalloissa, erityisesti suurissa kaupungeissa. Tunnetuin kiitospäivän kulkue on Macy’s Thanksgiving Day Parade New Yorkissa, joka sisältää valtavia ilmapalloja, musiikkiesityksiä ja paraatiosuuksia.
  5. Katsella jalkapalloa: Kiitospäivänä televisiosta seurataan usein jalkapallo-otteluita. Useat ammattilaisjoukkueet pelaavat kiitospäiväkamppailuja, ja nämä ottelut ovat suosittuja erityisesti perheiden ja ystävien kesken.
  6. Hyväntekeväisyys: Monet ihmiset ja yhteisöt osallistuvat hyväntekeväisyyteen kiitospäivänä antamalla ruokaa ja muita tarvikkeita niille, jotka tarvitsevat apua. Useat ruoka-apuohjelmat ja hyväntekeväisyysjärjestöt järjestävät kiitospäivän aterioita vähävaraisille ja kodittomille.

Nämä ovat vain joitakin yleisiä tapoja, joilla Kiitospäivää juhlitaan Yhdysvalloissa. Perheet ja yksilöt voivat luoda omia perinteitään ja nauttia päivästä omalla tavallaan, mutta kiitollisuus ja yhdessäolo ovat usein juhlan keskiössä.

Jätä kommentti