Mikä on Black Friday?

Black Friday on vuosittain järjestettävä suuri ostospäivä, joka on perinteisesti ollut Yhdysvalloissa päivä Kiitospäivän jälkeisenä perjantaina. Se toimii usein virallisena aloituksena joulukaudelle ja tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden tehdä edullisia ostoksia eri tuoteryhmissä, kuten elektroniikassa, vaatteissa, kodintarvikkeissa ja paljon muussa. Black Fridayyn liittyy voimakas alennusten ja tarjousten tarjoaminen kaupoissa ja verkkokaupoissa.

Black Friday -nimen alkuperä ei ole täysin selvä, mutta yksi yleinen selitys on, että nimitys ”Black Friday” juontaa juurensa 1960-luvulle ja liittyy liikkeiden siirtymiseen voitolliselle puolelle (engl. ”in the black”) kiitospäivän jälkeisenä perjantaina. Tämä merkitsi siirtymistä voitolliselle kaudelle, kun kulutus kasvoi voimakkaasti. Toinen selitys on, että nimitys tulee siitä, että liikkeet olivat niin täynnä ihmisiä, että liikennevaloista tuli ”mustia” (engl. ”black”), kun autot seisottivat pitkiä aikoja.

Black Fridayn suosio on kasvanut vuosien varrella, ja se on laajentunut moniin muihin maihin, mukaan lukien Kanada, Iso-Britannia ja eri puolille maailmaa. Päivä on tunnettu myös aikaisista aamun avaamisista, pitkistä jonoista kauppojen ulkopuolella ja kuluttajien kilpailusta erinomaisten tarjousten vuoksi.

Lisäksi verkkokaupat ovat ottaneet yhä suuremman roolin Black Friday -tapahtumassa, ja monet kuluttajat tekevät ostoksensa verkossa. Cyber Monday, joka on Kiitospäivän jälkeinen maanantai, keskittyy erityisesti verkkokauppoihin tarjoten alennuksia ja tarjouksia verkossa ostaville asiakkaille.

On tärkeää olla varovainen Black Friday -ostosten suhteen ja tehdä harkittuja päätöksiä, jotta vältetään ylivelkaantuminen ja harkitaan ostosten todellista tarvetta.

Kauanko Black Friday:ta on vietetty Suomessa?

Black Friday on suhteellisen uusi ilmiö Suomessa verrattuna sen alkuperään Yhdysvalloissa. Black Fridayn suosio Suomessa on kasvanut 2010-luvulla, ja monet kaupat ja verkkokaupat ovat alkaneet tarjota alennuksia ja erikoistarjouksia perjantaina Kiitospäivän jälkeen.

Black Friday ei ole saanut samanlaista vakiintunutta historiaa Suomessa kuin Yhdysvalloissa, mutta se on tullut yhä tunnetummaksi ja suositummaksi vuosien varrella. Monet suomalaiset kuluttajat odottavat Black Friday -tarjouksia ja käyttävät tilaisuuden hyväkseen tehdäkseen edullisia ostoksia eri tuoteryhmissä, kuten elektroniikassa, vaatteissa, kodintarvikkeissa ja muissa.

Black Fridayn kasvava suosio Suomessa on osa laajempaa trendiä, jossa kuluttajat etsivät tarjouksia ja alennuksia erityisesti ennen joulusesongin alkua. Vaikka Black Fridayn juuret ovat Yhdysvalloissa, se on levinnyt ympäri maailmaa ja on nyt osa monien maiden kulutuskulttuuria.

Jätä kommentti