Kuka on Anthony Blinken?

Anthony Blinken on yhdysvaltalainen diplomaatti ja poliitikko, joka toimi Yhdysvaltain ulkoministerinä presidentti Joe Bidenin hallinnossa. Blinkenin kauden alkamisajankohta oli tammikuussa 2021.

Ennen nimitystään ulkoministeriksi Blinken toimi Yhdysvaltain varaulkoministerinä (2015–2017) presidentti Barack Obaman hallinnossa. Hän on ollut pitkään mukana Yhdysvaltain ulkopolitiikan suunnittelussa ja toteuttamisessa, ja hänellä on erityisosaamista kansainvälisen turvallisuuden, diplomatian ja kansallisen turvallisuuden aloilla.

Blinken on työskennellyt useissa tehtävissä Valkoisessa talossa, mukaan lukien kansallisen turvallisuuden neuvonantajan adjutanttina ja Joe Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantajana Bidenin ollessa varapresidenttinä.

Anthony Blinken syntyi 16. huhtikuuta 1962 New Yorkissa. Hän opiskeli Harvardin yliopistossa ja saavutti oikeustieteen tutkinnon Columbia Law Schoolista.

Blinkenin ura julkisessa palvelussa alkoi 1990-luvulla, kun hän työskenteli Bill Clintonin hallinnossa Yhdysvaltain senaatin ulkoasiainvaliokunnan henkilöstössä. Myöhemmin, Clintonin hallinnon aikana, hän toimi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston asiantuntijana Euroopan ja Kanadan asioissa sekä puolustuspolitiikan suunnittelun apulaisjohtajana.

Barack Obaman presidenttikauden aikana, vuosina 2009-2013, Blinken toimi varakansallisen turvallisuuden neuvonantajana ja myöhemmin varaulkoministerinä vuosina 2015–2017. Tässä roolissa hän työskenteli monen kansainvälisen kriisin parissa, mukaan lukien Syyrian sisällissota, ja osallistui Iranin ydinohjelman rajoittamista koskevien neuvottelujen valmisteluun.

Joe Bidenin valinnan jälkeen Yhdysvaltain presidentiksi vuonna 2020 Blinken nimettiin ulkoministeriksi, ja hänet vahvisti senaatti tähän tehtävään tammikuussa 2021. Ulkoministerinä hän on pyrkinyt palauttamaan Yhdysvaltain sitoutumisen liittolaisiin ja monenkeskiseen diplomatiaan, minkä monet katsovat olevan vastakohta edellisen Donald Trumpin hallinnon ”America First” -politiikalle.

Jätä kommentti