Kuka keksi joulukalenterin?

Joulukalenterin kehittäjäksi useimmiten mainitaan saksalainen Gerhard Lang. Hän kehitti varhaisen version joulukalenterista 1800-luvun loppupuolella. Langilla oli lapsena tapana odottaa joulua piirtämällä 24 viivaa paperille ja värittämällä niitä joka päivä odottaessaan joulua. Myöhemmin hän loi joulukalenterin, joka koostui 24 pienestä kuvasta ja luukusta, jotka voitiin avata joka päivä ennen jouluaattoa.

Tämä varhainen versio joulukalenterista oli yksinkertainen mutta perusti perinteen, joka levisi laajalti. Vuosien varrella joulukalenterit ovat kehittyneet monimuotoisiksi ja monipuolisiksi, ja niitä on saatavilla erilaisissa muodoissa ja tyyleissä. Ne voivat sisältää suklaata, pieniä leluja, kosmetiikkaa tai muita yllätyksiä luukkujen takana, ja niitä käytetään odottamaan joulun saapumista ja laskemaan päiviä jouluaattoon.

Joulukalenterin historia

 1. 1800-luvun alku: Ensimmäiset joulukalenterin kaltaiset ideat syntyivät 1800-luvun Saksassa. Tuolloin lapsille tehtiin papereista ja korteista pieniä luukkuja, joiden takaa löytyi piirrettyjä kuvia tai tekstejä. Tätä pidetään varhaisena joulukalenterin muotona.
 2. 1900-luvun alku: 1900-luvun alussa joulukalenterit alkoivat yleistyä Saksassa ja muualla Euroopassa. Ensimmäiset kaupalliset joulukalenterit alkoivat näkyä, ja niissä oli luukkujen takana kuvia, tekstejä tai pieniä lahjoja.
 3. 1920-luku: 1920-luvulla saksalainen joulukalenterin valmistaja nimeltä Gerhard Lang keksi joulukalenterin, joka sisälsi 24 pientä luukkua, joiden takana oli kuvia. Tämä idea muistutti modernia joulukalenteria ja sai laajan suosion.
 4. Toinen maailmansota ja sen jälkeen: Toisen maailmansodan aikana joulukalenterien tuotanto väheni, mutta sodan jälkeen ne palasivat suosioon ja levisivät eri puolille maailmaa.
 5. 1960-luku: 1960-luvulla muovista valmistetut joulukalenterit yleistyivät, ja ne olivat edullisempia ja helpommin saatavilla kuin perinteiset paperikalenterit.
 6. Nykyisyys: Nykyään joulukalentereita on saatavilla monissa eri muodoissa ja tyyleissä. Niissä voi olla suklaata, pieniä leluja, kosmetiikkaa tai muita yllätyksiä luukkujen takana. Lisäksi sähköiset ja digitaaliset joulukalenterit ovat yleistyneet, ja ne voivat tarjota erilaisia verkkosisältöjä tai kilpailuja joulukuun jokaiselle päivälle.

Joulukalenterit ovat nykyään tärkeä osa joulun odotusta monissa kulttuureissa, ja ne tuovat iloa lapsille ja aikuisille odotusaikana. Joulukalenterit ovat kehittyneet alkuperäisistä paperiluukuista monimuotoisiksi ja luoviksi perinteiksi, jotka auttavat laskemaan päiviä joulun saapumiseen.

Mikä on Adventti?

Adventti on kristillinen juhla ja valmistautumisaika, joka alkaa neljännen sunnuntain edellä jouluaattoa ja joulua. Adventtikynttilöiden sytyttäminen on yleinen perinne adventtina.

Adventti symboloi odotusta ja valmistautumista Jeesuksen syntymään jouluna. Se kestää neljä sunnuntaita, ja jokaisena adventtisunnuntaina sytytetään yksi kynttilä. Monissa kristillisissä perinteissä on adventtikynttilöitä, ja ne voidaan sytyttää joko kotona tai kirkossa.

Adventin aikana kristityt valmistautuvat henkisesti Jeesuksen syntymän juhlaan. Se voi sisältää rukousta, Raamatun lukemista ja hartauksia, mutta myös joulun valmisteluun liittyviä käytännön asioita, kuten lahjojen hankkimista ja kodin koristelua. Adventin tarkoitus on muistuttaa kristittyjä odottamisen, toivon ja valmistautumisen merkityksestä sekä osoittaa kohti joulun sanomaa Jeesuksen syntymästä.

Adventin pituus ja käytännöt voivat vaihdella eri kristillisten perinteiden ja seurakuntien välillä, mutta sen keskeinen teema on odotus ja valmistautuminen Jeesuksen syntymäjuhlaan.

Mitä Adventtina tehdään?

Adventtina tehdään erilaisia uskonnollisia ja perheeseen liittyviä toimia, jotka liittyvät Jeesuksen syntymän juhlaan, joka vietetään jouluna. Tässä on joitakin yleisiä tapoja ja perinteitä, joita seurataan adventin aikana:

 1. Adventtikynttilät: Monet perheet ja seurakunnat sytyttävät adventtikynttilöitä. Neljänä perättäisenä adventtisunnuntaina sytytetään yksi kynttilä. Tämä symboloi odotusta ja valmistautumista joulun saapumiseen. Usein kynttilöiden väri vaihtelee perinteen mukaan, mutta ne voivat olla esimerkiksi sinisiä, purppuranpunaisia tai valkoisia.
 2. Raamatun lukeminen: Monet perheet lukevat Raamattua adventin aikana, erityisesti kertomuksia, jotka liittyvät Jeesuksen syntymään, kuten Luukkaan ja Matteuksen evankeliumeja.
 3. Rukous: Adventin aikana rukoillaan erityisiä rukouksia, jotka liittyvät joulun odotukseen ja valmistautumiseen. Rukoushetket voivat olla osa perheiden ja seurakuntien yhdessäolon hetkiä.
 4. Hartaudet ja uskonnolliset palvelut: Monet seurakunnat järjestävät erityisiä adventin hartaus- ja jumalanpalvelustilaisuuksia. Näihin tilaisuuksiin voi sisältyä liturgisia lukemia, musiikkia ja saarnoja, jotka korostavat adventin teemoja.
 5. Hyväntekeväisyys: Adventin aikana monet ihmiset osallistuvat hyväntekeväisyystoimintaan ja antavat aikaa, rahaa tai lahjoja niille, jotka tarvitsevat apua. Tämä on yksi tapa ilmaista Jeesuksen opetuksen mukaista lähimmäisenrakkautta.
 6. Joulun valmistelut: Adventin aikana perheet aloittavat usein joulun valmistelut, kuten joulukuusen koristelun, joululahjojen hankkimisen ja kotinsa koristelun.
 7. Adventtikalenterit: Monet perheet käyttävät adventtikalentereita, jotka ovat erityisiä kalentereita, joissa on luukkuja tai taskuja, jotka avataan joka päivä joulukuun 1. päivästä lähtien aina jouluaattoon asti. Jokaisen luukun takana voi olla pieni lahja, raamatunkohta tai muu symboli, joka liittyy adventin teemoihin.

Kaikki nämä toiminnot voivat vaihdella perheiden ja seurakuntien perinteiden mukaan. Tärkeintä on kuitenkin odotuksen ja valmistautumisen hengen ylläpitäminen ja Jeesuksen syntymän merkityksen korostaminen.

Jätä kommentti