Kuinka usein hampaat tulisi harjata?

Hammaslääkärit suosittelevat yleensä hampaiden harjaamista vähintään kaksi kertaa päivässä, aamulla ja illalla ennen nukkumaanmenoa. Tämä auttaa poistamaan päivän aikana hampaiden pinnalle kertyneen plakin ja bakteerit, jotka voivat aiheuttaa hampaiden reikiintymistä ja iensairauksia.

On myös tärkeää käyttää hammastahnaa, joka sisältää fluoria, koska fluori auttaa vahvistamaan hampaiden kiillettä ja estämään reikiintymistä. Hammastahnasta ei tulisi huuhdella suuta vedellä heti harjauksen jälkeen, jotta fluori ehtii vaikuttaa.

Jos syöt tai juot jotain erityisen happamaa, on hyvä odottaa noin 30 minuuttia ennen hampaiden harjausta, koska happamat aineet voivat pehmentää hampaan kiillettä ja harjaus voi kuluttaa sen pinnan.

Lisäksi hammaslankaa tai hammasväliharjoja tulisi käyttää päivittäin plakin poistamiseksi hampaiden välistä ja ientaskuista, missä harja ei ylety. Suuhygienian tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, sillä terve suu vaikuttaa koko kehon terveyteen.

Onko hampaiden valkaisu haitallista?

Hampaiden valkaisu on yleinen kosmeettinen toimenpide, joka voi parantaa hampaiden ulkonäköä poistamalla pintavärjäytymiä ja vaalentamalla hampaan väriä. Se suoritetaan useimmiten peroksidipohjaisilla valkaisuaineilla, jotka muuttavat hampaan väriä hapettamalla orgaanisia aineita hampaan kiilteessä ja dentiinissä.

Vaikka hampaiden valkaisu on yleisesti turvallista, sillä voi olla joitain mahdollisia haittavaikutuksia. Näitä voivat olla:

  1. Herkkyys: Hampaiden valkaisu voi aiheuttaa tilapäistä hampaiden herkkyyttä. Tämä johtuu siitä, että valkaisuaineet voivat läpäistä hampaan kiilteen ja saada aikaan hermoärsytystä.
  2. Ienärsytys: Valkaisuaineet voivat ärsyttää ikeniä, varsinkin jos ne ovat voimakkaita tai niitä käytetään väärin.
  3. Epätasainen väri: Valkaisu saattaa toimia eri tavalla eri hampaissa, mikä voi johtaa epätasaiseen väriin, varsinkin jos hampaissa on paljon täytteitä, kruunuja tai laminaatteja, jotka eivät reagoi valkaisuaineeseen samalla tavalla kuin luonnollinen hammas.
  4. Ylivalkaisu: Liiallinen valkaisu voi johtaa luonnottoman valkoisiin hampaisiin ja voi jopa heikentää hampaan kiillettä pitkällä aikavälillä.

Hampaiden valkaisu kannattaa tehdä hammaslääkärin tai suuhygienistin valvonnassa tai ohjeistuksen mukaan. He voivat arvioida, sopiiko valkaisu sinulle ja mitkä valkaisutavat tai -tuotteet ovat sinulle turvallisimpia ja tehokkaimpia.

Hampaiden valkaisu laserilla

Laserhampaiden valkaisu on yksi menetelmä, jolla hampaat voidaan valkaista. Tässä menetelmässä hammaslääkäri levittää vahvaa valkaisuainetta hampaiden pinnalle ja käyttää erityistä laservaloa aktivoimaan valkaisuaineen. Valon energia nopeuttaa valkaisuaineen vaikutusta ja saattaa johtaa tehokkaampaan värjäytymien poistoon.

Yleisesti ottaen laserhampaiden valkaisu voi antaa nopeampia tuloksia kuin kotona käytettävät valkaisumenetelmät, ja yksi hoitokerta voi kestää vain noin tunnin. Se on kuitenkin yleensä kalliimpaa kuin kotona käytettävät valkaisumenetelmät.

On tärkeää huomata, että kuten kaikki hampaiden valkaisumenetelmät, myös laserhampaiden valkaisulla voi olla sivuvaikutuksia. Näitä voivat olla hampaiden herkistyminen ja ienärsytys. Jotkut ihmiset eivät ehkä ole hyviä ehdokkaita tälle menetelmälle, mukaan lukien ne, joilla on erittäin herkät hampaat, iensairauksia tai paljon hammaskorjausmateriaaleja (esimerkiksi kruunut, laminaatit).

Laserhampaiden valkaisun tehokkuus verrattuna muihin valkaisumenetelmiin vaihtelee tapauskohtaisesti, ja se riippuu useista tekijöistä, kuten hampaiden alkuperäisestä väristä, potilaan iän ja hampaan rakenteen. Paras tapa selvittää, mikä menetelmä sopii parhaiten sinulle, on keskustella hammaslääkärisi tai suuhygienistin kanssa.

Jätä kommentti